Mainos

Etelä-Savossa paljastui julma eläinrääkkäys

Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan Etelä-Savossa tapahtuvaa eläinrääkkäystä. Navetasta on löytynyt elävien nautojen vierestä kuolleita vasikoita.

Suomessa kohdellaan huonosti eläimiä 800 tilalla vuosittain. Vakavia laiminlyöntejä on joka kymmenennellä tilalla. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kokonaisia isoja karjoja joudutaan lopettamaan kerralla tai viemään muualle turvaan.

Rutiinitarkastusta tekemään mennyt eläinlääkäri teki järkyttävän löydön, kun eläimet kahlasivat omassa lietteessä mahaansa myöten. Tapaus oli viranomaisille täysi yllätys, sillä viime keväisessä EU-tarkastuksessa löytyi vain pieniä puutteita muun muassa eläinten merkitsemisessä.

- Useammassa osassa navettaa oli koneet rikki, eli siellä oli lietettä saappaanvarteen saakka. Vasikkaosastolla oli myös pari kolme kuollutta vasikkaa, ja myös siellä oli aika paljon lietettä, kertoo Itä-Suomen läänineläinlääkäri Pauli Sorvisto.

Eläinlääkäri saa tappouhkauksiakin

Eläinlääkärin arvion mukaan tilanne on jatkunut jopa kuukauden ajan. Läänineläinlääkäri Sorvisto oli viime viikolla toisenkin kerran tukalan tilanteen edessä, kun hän joutui lopettamaan kymmenkunta pakkaseen jätettyä, nälkiintynyttä nautaa. Nautojen juomavesi ja heinäpaalit olivat jäässä.

Tilan isäntä hermostui niin, että kaivoi esille laittoman aseensa. Poliisi kuitenkin taltutti miehen.

- Sitä tulee niin kyyniseksi, että katsoo vain, onko lisää eläviä ja onko mitään tehtävissä, kertoo tappouhkauksiakin saanut Sorvisto.

Eläinsuojelurikokseen voi syyllistyä niin pieni kuin isokin tilallinen. Syynä voivat olla sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat kuten ylivelkaantuminen, pelaaminen, alkoholismi, avioero tai mielenterveysongelmat.

Etelä-Savossa tuomittiin viime vuonna avioerosta masentunut isäntä kymmenen vuoden eläintenpitokieltoon, kun hän lähti matkalle Brasiliaan. Eläimet olivat löydettäessä niin mädäntyneitä, ettei niiden tarkkaa määrää tai kuolinsyytä voitu koskaan selvittää.

Kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen epäillystä eläinsuojelurikoksesta viranomaiselle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.