Mainos

Etelä-Pohjanmaan syöpäkeskittymä kummastuttaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella havaittiin vuosina 1995-97 selvästi normaalia enemmän kilpirauhassyöpätapauksia. Tapaukset voivat olla seurausta vuonna 1986 tapahtuneesta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta.

-Ajallisesti se on mahdollista, sillä kilpirauhassyövän itämisaika on kymmenen vuotta. Täysin varma yhteydestä ei kuitenkaan voi olla, sanoo Seinäjoen keskussairaalan johtava ylilääkäri Hannu Puolijoki.

Vuonna 1995 Seinäjoen keskussairaalassa todettiin 26 kilpirauhassyöpätapausta. 1996 tapauksia oli 17 ja seuraavana vuonna 18. Normaalimäärä sairaanhoitopiirin alueella on keskimäärin 12 vuodessa. Tapaukset ovat papillaarista karsinoomaa eli syöpää, joka liittyy jodin kanssa tekemissä olevaan kilpirauhassolukkoon. Jos säteilyonnettomuudessa leviää radioaktiivista jodia, se kertyy nimenomaan kilpirauhaseen ja vahingoittaa sitä.

Puolijoen mukaan selvä tilastollinen piikki on yllättävä. Koska kysymyksessä on vain yhden sairaanhoitopiirin tilasto, hän pitää tarpeellisena valtakunnallisen tieteellisen tutkimuksen tekemistä. -Olisi hyvä tutkia esimerkiksi miljoona henkilöä onnettomuuden jälkeiselle laskeumalle altistuneilta alueilta ja saman verran alueilta, joilla laskeumaa ei havaittu.

Muitakin mahdollisia selittäjiä löytyy

Tshernobyl

Tshernobylin lisäksi Puolijoki näkee tilastolliseen piikkiin muitakin mahdollisia selittäjiä. -Syynä voi olla myös se, että tapauksia on alidiagnosoitu lamavuosina. Hoitojärjestelmä ei ehkä toiminut täydellä teholla ja ruuhkaantumista purettiin 1990-luvun puolessa välissä. Kilpirauhassyövästä ei tehdä seulontatutkimuksia. Näytteitä otetaan vain silloin kun on erityistä syytä epäillä syöpää. Puolijoen mukaan lama on voinut vaikuttaa myös ihmisten haluun hakeutua hoitoon.

Hän ei sulje pois myöskään sattuman vaikutusta. -Voi olla, että jonain vuonna hoitoon vain tulee enemmän potilaita. Tapaukset ovat sellaisia, jotka olisivat yhtä hyvin voineet tulla jo edellisenä vuonna. Puolijoen mukaan tilastohavainto ei johda erityisiin toimenpiteisiin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. -Kilpirauhassyövän hoitojärjestelmää uusittiin 1990-luvun puolivälissä ja sen jälkeen se on toiminut hyvin. Myös kilpirauhassyöpien määrä on selvästi laskenut vuoden 1995 huipusta.

Pirkanmaalla ei ole havaittu nousupiikkiä


Pirkanmaalla sen sijaan ei ole havaittu syöpätaudeissa nousupiikkiä Tshernobylin ydinonnettomuuden jälkeen. Turmasta johtunut ydinlaskeuma oli Pirkanmaalla suhteellisen voimakas. Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpätautien klinikan ylilääkärin Tapani Hakalan mukaan Pirkanmaalla hoidetaan vuosittain 25-30 kilpirauhassyöpää. Hyvin lievää nousua on havaittavissa, mutta samanlaista nousua on kaikissa syöpätaudeissa. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että syövät löydetään nykyisin entistä paremmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.