Mainos

Etelä-Ossetia moitti Georgian vetäytymistä teatteriksi

Tilanne on jatkunut jännittyneenä Etelä-Ossetiassa, vaikka Georgia ilmoitti vetäneensä joukkonsa alueelta, jolle se oli hyökännyt vuorokautta aiemmin.

Etelä-Ossetian viranomaiset kutsuivat vetäytymistä teatteriksi, jonka avulla presidentti Mihail Saakashvili yrittää pitää yllä demokraattista kuvaa toimistaan. Ossetialaisten mukaan Georgia käytti operaatiota joukkojen lisäämisen peittelemiseen.

Hallinnon edustaja Irina Gagloyeva sanoi, että alueella on parituhatta georgialaissotilasta, mikä on enemmän kuin alueen rauhanturvasopimus sallisi. Georgian, Etelä-Ossetian ja Venäjän yhteiset rauhanturvajoukot ovat valvoneet Etelä-Ossetiaa vuodesta 1992, jolloin alue saavutti Venäjän avulla osittaisen autonomian Georgiasta.

Saakashvili ilmoitti eilen Georgian joukkojen ottaneen haltuunsa strategisesti tärkeitä kukkuloita Etelä-Ossetian pääkaupungin Tskhinvalin lähettyvillä, mikä mahdollistaisi koko kapinallisalueen pikaisen valtauksen. Presidentti sanoi kuitenkin pian haluavansa kiistaan ratkaisun neuvotteluteitse.

USA huolestui

Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun Georgia myönsi ryhtyneensä aktiivisiin sotatoimiin Etelä-Ossetiaa vastaan. Aiemmin maa on vakuuttanut vain vastaavansa kapinallisalueelta tulevaan tulitukseen.

Georgian toimet herättivät huolta Yhdysvalloissa, joka toivoo saavansa jo ensi vuodesta alkaen Georgian halki kulkevan öljyputken avulla öljyä Kaspianmerestä.

Läheisessä Tshetsheniassa sotiva Venäjä ei myöskään halua lisää levottomuutta herkälle etelärajalleen ja on vaatinut Saakashvilia pidättymään voimatoimista.

Presidentti Saakashvili on vakuuttanut yhdistävänsä Georgian eri alueet tarvittaessa vaikka voimatoimin. Alueen siviiliväestö toivoi konfliktille nopeaa, poliittista ratkaisua.

- Me emme halua, että meistä tulee pakolaisia. Jos Georgian ja Ossetian viranomaiset eivät pääse sopimukseen, vain siviilit kärsivät, sanoi Sergeiksi itsensä esitellyt rekkakuski AFP:lle.

18-vuotias Revaz arvioi, että Ossetian valloittaminen tekisi hyvää Saakashvilin suosiolle. Hänen mukaansa valloittaminen ei kuitenkaan olisi helppoa.

- Venäläiset ovat veljiämme. Jos emme pysty puolustamaan itseämme, he auttavat meitä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.