Mainos

Etelä-Libanonin alueita Hizbollahin hallintaan

Aseistautuneet Hizbollah-järjestön sissit ottivat tänään hallintaansa useita israelilaisjoukkojen taakseen jättämiä kyliä Etelä-Libanonissa. Hizbollahin eteneminen toi sen vain kahden kilometrin päähän Israelin rajasta.

Libanon-Israelin turvallisuusvyöhyke

Eteneminen sai aikaan myös sen, että Israelin Etelä-Libanoniin perustama ns. turvallisuusvyöhyke jakautui kahteen eri osaan ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun vyöhyke vuonna 1985 perustettiin. Iranilaismieliset taistelijat saapuivat ensin Houlan kylään ja ottivat hallintaansa Israelin liittolaisen, Etelä-Libanonin armeijan SLA:n aseman. Kuusi SLA:n sotilasta antautui tässä yhteydessä. Tämän jälkeen Hizbollahin taistelijat jatkoivat useisiin lähialueen kyliin.

Israelin joukot jättivät Houlan viime viikolla valmistautuessaan vetäytymään Etelä-Libanonista. Hizbollah on nyt parin kilometrin päässä Israelin rajasta, eikä sen ja rajan välissä ole israelilaissotilaita. Kymmenien SLA:n sotilaiden on kerrottu viime päivinä antautuneen libanonilaisille viranomaisille tai Hizbollahille. Uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi tänään, että satakunta SLA:n jäsentä jätti turvallisuusvyöhykkeellä sijaitsevan Bint Jbailin kaupungin ja antautui Libanonin armeijan joukoille.

Israelin televisio kertoi eilen, että pääministeri Ehud Barak on antanut armeijalle määräyksen lopettaa Etelä-Libanonin miehitys jo kesäkuun alkuun mennessä. Israel on aiemmin luvannut vetäytyä Libanonista 7. heinäkuuta mennessä.

Puolustusministeriö kiisti television tiedon sanoen, että Israel vetäytyy sitten kun olosuhteet asialle ovat otolliset. Nimettömänä pysytellyt armeijan edustaja tarkensi tänään, että armeija on kylläkin saanut ohjeet olla valmiina vetäytymään kesäkuun alussa, mutta vetäytyminen ei välttämättä tapahdu vielä silloin.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.