Etelä-Kymenlaakson kodittomilla kissoilla on tabletit käytössään: "Näillä meidän pienillä ei ole isää valvomassa ruutuaikaa"

Näiden Etelä-Kymenlaakson kodittomien kissojen ruutuaikaa ei kukaan valvo 0:55
Näin tabletin peleillä pelailu kissoilta luonnistui isänpäivänä Kotkan Hovilassa sijaistevan eläintalon suojissa.

Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistyksen eläintalolla kodittomien kissojen aktivoinnissa on otettu modernit työkalut käyttöön. 

Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistys eli EKEY ry, jakoi isänpäivän kunniaksi videon eläintalon kissa-asukeista. Kissoille on hankittu kaksi tablettia, joiden tarkoitus on aktivoida yhdistyksen kissoja erilaisilla aktivointipeleillä.

– Näillä meidän pienillä ei ole isää valvomassa ruutuaikaa, joten hoitajien tehtäväksi jää valvoa, että jokainen kissa saa vuorollaan käyttää tablettia, videon jakotekstissä kerrotaan.

Videolla kodittomat kissat leikkivät tabletteihin ladatuilla kissojen aktivointiin ja aivonystyröiden kutkutteluun tarkoitetuilla peleillä.

– Tabletti on tällaista nykyaikaa, niin kokeilimme nyt sitäkin sitten, Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtaja Lotta Kuronen kertoo puhelimitse MTV Uutisille.

EKEY:n hoivassa on tällä hetkellä noin 70 kissaa. Kaikki eivät kuitenkaan asu Kotkan Hovilassa sijaistevan eläintalon suojissa, vaan osa on sijaiskodeissa odottamassa loppuelämän kotiaan.

– Kissoja on niin paljon, niin yritetään kuitenkin tasapuolisesti kaikkien kanssa jakaa, Kuronen kertoo. 

Toisille kissoille tabletin käyttö on vielä haasteellista, kun taas toiset osaavat sen käytön jo vallan taitavasti. Voit katsoa yllä olevalta videolta, miltä kissojen tablettileikki oikein näytti.

Kissakuiskaajat aktivoivat kodittomia

Hovilan löytöeläintalolla käy päivittäin niin kutsuttuja kissakuiskaajia. Yksi heistä lahjoitti kaksi tablettia kodittomien kissojen käyttöön.

– Kutsumme niitä kuiskaustableteiksi, Kuronen kertoo.

Kissakuiskaajat leikittävät kissoja päivittäin. He ovat vapaaehtoisia, joiden tehtävä on pelkästään aktivoida ja sosiaalistaa kissoja.

– Kissakuiskaus tarkoittaa sitä, että he eivät tee muuta siivoustyötä tai ruokintaa. He keskittyvät kissojen sosiaalistamiseen ja seurusteluun, Kuronen kertoo.

Osa eläinsuojeluyhdistyksen kissoista on lähtöisin alueen kissapopulaatioista. Suomen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan populaatioiden kissat elävät suurissa kissajoukoissa ilman kunnollista huolenpitoa, lisääntyvät hallitsemattomasti ja kärsivät useista erilaisista sairauksista, nälästä ja kylmästä. Populaatiokissat eivät yleensä ole tottuneet ihmiseen ja voivat olla todella arkoja. 

Näin kissakuiskaajat aktivoivat katteja. Juttu jatkuu videon alla.

Kissakuiskaajat aktivoivat kodittomia kissoja 1:39
Kissakuiskaajat aktivoivat kodittomia kissoja.

– Kissakuiskaajat tekevät hienoa ja periksiantamatonta työtä sellaisten arkojen kissojen kanssa, Kuronen kiittelee.

Suomessa on satoja kissapopulaatioita, ja yhdessä populaatiossa voi olla satakin kissaa. Kissojen totuttaminen ihmisen seuraan voi viedä pitkän aikaa. 

– Niiden kanssa aloitetaan ihan läsnäololla. Istutaan vain lähellä ja annetaan kissan aistia ihmisen. Se voi olla kuukausien työtä, kunnes kissa alkaa huomaamaan, ettei tämä ole mikään huono juttu.

Aina populaatiosta lähtöisin olevan kissan arkuudesta ei pääse eroon. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sellainen kissa voisi olla mainio ja rakastettava lemmikki.

– Se on pitkäkestoista hommaa, mutta hyvin palkitsevaa, kun kissa lopulta rohkaistuu, Kuronen kertoo. 

Aktivointitablettien lisäksi ihmisiin tottuneiden kissojen kanssa leikitään perinteisillä onkileluilla, heitetään palloja ja käytetään erilaisia aktivointileluja. 

Yhdistystoiminta

Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistys on perustettu vuonna 2019. Yhdistys kattaa koko Etelä-Kymenlaakson. Kuronen on ollut toiminnassa mukana sen perustamisesta lähtien. 

– Toimintamme perustuu kodittomien eläinten, kuten kissapopulaatioiden, auttamiseen. Toiminta-alueeltamme hoidamme kodittomat eläimet kuntoon ja etsimme niille uudet kodit, Kuronen kertoo.

Vuonna 2023 yhdistys otti mukaan myös koko alueen löytöeläintoiminnan.

–  Jos alueella asuvan lemmikki katoaa, niin me vastaanotamme myös ne eläinsuojaamme, Kuronen kertoo. 

Tällä hetkellä yhdistyksen alla kotia etsii pääsääntöisesti vain kissoja. Satunnaisesti voi myös olla kodittomia pupuja. Yhdistys auttaa myös mahdollisia kodinvaihtajia.

–  Jos vain on tilaa, niin autetaan aina, Kuronen kertoo.

Yhdistyksen toiminta on voittoa tavoittelematonta, eli kaikki lahjoitukset ja varat ohjataan kodittomien eläinten auttamiseen. 

–  Se oli aivan mahtava juttu. Nyt on vähäksi aikaa turvattu ruokapuoli, Kuronen iloitsee.

Toimintaa voi tukea osallistumalla Etelä-Kymenlaakson alueelta löytyviin keräyksiin tai esimerkiksi lahjoittamalla yhdistykselle lemmikkien ruokaa tai tarvikkeita. Myös kotisivuilta löytyvästä verkkokaupasta voi ostaa kannatustuotteita.

Adoptoiduista lemmikeistä peritään adoptiomaksut, mutta niiden ei ole tarkoitus kattaa yhdistyksen toimintaa.

Juttu jatkuu videon alla.

Kissalle hyvä koti on turvallinen 1:02
Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistyksen kautta adoptoidut kissat on tarkoitettu puhtaasti sisäkissoiksi.

70 koditonta kissaa

Tämänhetkinen kodittomien kissojen lukumäärä, noin 70 kappaletta, on Kurosen mukaan aika normaali. Vielä pari kuukautta sitten kissoja oli lähemmäs sata. 

– Tyhjensimme aiemmin syksyllä kissapopulaatiota ja sieltä tuli tiineitä emokissoja. Sitten yhtäkkiä meillä olikin yli 100 kissaa. Paljon niistä on saanut onneksi koteja, Kuronen kertoo.

Kotia etsiviin kissoihin voi tutustua esimerkiksi koko maan laajuiselta Kodittomat.info -sivustolta. 

–  Ihmiset adoptoivat nyt hyvin, eli sen puolesta on hyvä tilanne, Kuronen kertoo. 

Kaikki yhdistyksen hoivissa olevat kissat eivät ole vielä valmiita muuttamaan loppuelämän kotiinsa.

– Meillä on vielä paljon sellaisia, jotka vaativat terveydenhoitoa, tai eivät ole vielä luovutusikäisiä pentuja, Kuronen kertoo.

Osa populaatioista peräisin olevista kissoista ei ole vielä valmis muuttamaan uuteen kotiin. Niiden tapauksessa ihmisten läsnäoloon totuttavat kissakuiskaajat nousevat arvoonsa.

Kodittoman kissan adoptointi

Kuronen ohjeistaa tutustumaan EKEY ry:n kotisivuilta löytyviin adoptio-ohjeisiin, mikäli kodittoman kissan adoptointi kiinnostaa. Vapaana ja adoptoitavissa oleviin kissoihin kannattaa tarkemmin tutustua esimerkiksi Kodittomat.info-sivuston kautta. 

– Adoptioprosessi lähtee aina siitä, että ihminen jättää adoptiohakemuksen. Se ei sido vielä mihinkään, Kuronen kertoo.

Kuronen painottaa, että kissalle hyvä koti on turvallinen. 

– Ihmisillä on välillä vähän hakusessa se, miten helposti kissa voi päästä karkaamaan. Me emme anna kissoja vapaasti ulkoiseviksi lemmikeiksi, hän muistuttaa.

Kodittomat kissat ovat usein sellaisia, jotka on pelastettu ulkoa. Jatkossa ne on tarkoitettu puhtaasti sisäkissoiksi.

– Näin taataan turvallinen koti kissalle jatkossa, Kuronen kertoo.

Turvallisen kodin lisäksi kissaan täytyy olla mahdollisuus investoida aikaa ja rahaa. Lemmikin pito ei ole ilmaista ja parhaimmillaan kissa voi elää jopa 20 vuotta. 

– Adoptioprosessi on monivaiheinen, kissaa ei noin vain luovuteta, vaan kissa edellä mennään, Kuronen korostaa. 

Kuronen toivoo, että yhdistyksen hoivissa pidempään kotia etsineille kodittomille annettaisiin mahdollisuus.

– Meillä on paljon kissoja, jotka ovat jo pitkään olleet kotia etsimässä, Kuronen kertoo.

Yhtäkään koditonta kissaa ei koskaan lopeteta sen takia, että se ei olisi löytänyt kotia johonkin määräaikaan mennessä. Koditon kissa lopetetaan vain terveydellisestä syystä ja eläinlääkärin päätöksellä. 

– Meillä ei ole kiire löytää kissalle kotia. Voi mennä pitkäänkin, että oikea hyvä koti löytyy ja sitä etsitään niin pitkään, että se oikea löytyy, Kuronen summaa.

Videot ja kuvat: Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistys

Lue myös:

    Uusimmat