Mainos

Etelä-Korean rannikkoa uhkaa ekokatastrofi

Öljytankkeri törmäsi satama-alueella nosturiin pääkaupunki Soulin eteläpuolella. Mereen joutui 10 000 tonnia öljyä.

Etelä-Korean rannikkoa uhkaa sen historian pahin öljyturma. Mereen vuoti tänään ainakin 10 000 tonnia raakaöljyä, kun proomu törmäsi satamaan pääsyä odottaneeseen supertankkeriin.

Tankkeri oli ankkurissa Daesanin sataman ulkopuolella, kun Samsung Heavy Industries -yhtiön proomu törmäsi siihen. Törmäys vaurioitti ainakin kolmea tankkerin osastoista.

Aluksessa on öljyä yli 260 000 tonnia, mutta koska kaikki säiliöt eivät ole vaurioituneet, asiantuntijat eivät usko vuodon kasvavan.Öljyä on yritetty tänään siirtää pumppaamalla vaurioituneista tankeista ehjiin.

Daesanin satama on satakunta kilometriä lounaaseen maan pääkaupungista Soulista.

Muuttolinnutkin vaarassa

Öljyntorjunta merellä oli vaikeaa, sillä alueella tuuli kovaa ja aallot kohosivat liki nelimetrisiksi. Öljy uhkaa saastuttaa Taeanin rannikon, joka on suosittu virkistysalue hiekkarantojensa takia.Alueella on myös kansallinen merensuojelualue, joka on tärkeä muuttolintujen levähdyspaikka.

Öljyn pelätään ajautuvan rantaan viimeistään ylihuomenna. Öljyturma on seudun pahin sitten vuoden 1995, jolloin Soulin eteläpuolella mereen pääsi 5 000 tonnia öljyä.

Exxon Valdez saastutti Alaskan rannikon

Meressä Etelä-Korean rannikon edustalla oli tänään noin kolmannes siitä öljymäärästä, joka saastutti Alaskan rannikot vuonna 1989. Tuolloin Exxon Valdez -tankkeri ajoi karille.

Exxon Valdezin öljyvuodon puhdistus maksoi tuolloin liki 2,5 miljardia dollaria (runsaat 1,7 miljardia euroa). Kokonaiskustannukset vahingonkorvauksineen olivat 9,5 miljardia dollaria (vajaat 6,5 miljardia euroa).

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.