Mainos

Etelä-Korean poliisi uhkaa lopettaa opiskelijamielenosoitukset asein

Etelä-Korean viranomaiset ilmoittivat tänään, että poliisit tarttuvat aseisiin, mikäli opiskelijat eivät lopeta lähes viikon kestänyttä mielenosoitustaan maan pääkaupungissa Soulissa. Noin kaksituhatta opiskelijaa on sulkeutunut kahteen Yonsein yliopiston rakennukseen ja kieltäytynyt antautumasta vapaaehtoisesti.

Tuhannet mellakkapoliisit piirittävät opiskelijoita, jotka edelleen uhmasivat antautumisvaatimuksia. Koreoiden yhdistämistä vaativat opiskelijat ovat mm. heitelleet rakennusten katoilta poliiseja kohti palopommeja ja putkenpätkiä.

Poliisi on useaan otteeseen yrittänyt poistaa opiskelijat yliopistoalueelta ja yhteenotoissa on viranomaisten mukaan loukkaantunut ainakin 700 poliisia. Myös satoja opiskelijoita on loukkaantunut, kun poliisi on hajottanut väkijoukkoja mm. kyynelkaasun avulla. Poliisin mukaan viikon aikana on pidätetty yli kaksituhatta opiskelijaa.

Opiskelijat ilman ruokaa

Yonsein yliopiston alueelle saapui viime yönä ambulansseja, jotka kuljettivat joitakin tajuttomia opiskelijoita sairaalaan. Poliisi ei ole lauantaista lähtien päästänyt alueelle ketään viemään opiskelijoille ruokaa tai lääkkeitä, yrittäen näin jouduttaa heidän antautumistaan.

Poliisi pidätti tänään 12 perheenjäsentä, jotka yrittivät päästä rakennuksiin viedäkseen sukulaisilleen elintarvikkeita. Poliisiviranomaiset sanoivat uskovansa, että ilman ruokaa ja vettä olevat opiskelijat antautuvat pian.
-Me emme suunnitelleet sulkeutuvamme rakennuksiin, vaan meidät pakotettiin jäämään tänne, sanoi yksi opiskelijoiden johtajista.

Opiskelijat vaativat Etelä- ja Pohjois-Korean yhdistämistä yhdeksi valtioksi. He vaativat myös, että noin 37 000:n miehen vahvuiset amerikkalaisjoukot lähtevät maasta.

Etelä-Korean pääministeri Lee Soo Sung vetosi eilisiltana opiskelijoihin ja lupasi, ettei vapaaehtoisesti antautuvia rangaista ankarasti. Etelä-Koreassa ei ole ollut yhtä laajaa mielenosoitusta sen jälkeen, kun Kim Young Samista tuli maan presidentti vuoden 1993 helmikuussa.
(STT-AFP-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.