Mainos

Etelä-Korea lähtee mukaan neuvotteluihin

Etelä-Korean presidentti Kim Dae Jung on hyväksynyt Pohjois-Korean tarjouksen ensi viikonloppuna järjestettävistä korkean tason neuvotteluista. Presidentin mukaan kokous on "suuri muutos ja edistysaskel" Koreoiden välisissä suhteissa.

Pohjois-Korea ehdotti eilen Etelä-Korealle varaministeritason neuvotteluja, joissa keskusteltaisiin avun toimittamisesta Pohjois-Koreaan ja käsiteltäisiin muita Koreoiden välisiä kysymyksiä. Ehdotuksen mukaan kokouksessa keskusteltaisiin mm. lannoitteiden toimittamisesta Pohjois-Koreaan sekä käsiteltäisiin kysymyksiä, joita pohdittiin maiden Punaisten Ristin edustajien tapaamisessa maaliskuun lopulla. Silloin sovittiin 50 000 tonnin elintarvike-erän lähettämisestä Pohjois-Korean nälkää näkeville ja päästiin yhteisymmärrykseen avun jakelun tehokkaammasta valvonnasta.

Pohjois-Koreassa on akuutti ruokapula useiden luonnonkatastrofien ja perättäisten huonojen satojen takia. Yhdysvaltalaiset asiantuntijat arvioivat vastikään, että nälkään on kuollut ainakin miljoona pohjoiskorealaista. Pohjois-Korean tilanne vertautuu jo Somalian ja Etiopian nälänhätiin, kertoi USA Today -lehti viime viikolla. Pohjois-Korean mukaan maaliskuussa maasta loppui tyystin vilja.

Koreoiden hallitusten edustajat tapasivat viimeksi heinäkuussa 1994, jolloin valmisteltiin maiden valtionpäämiesten tapaamista. Huippukokous ei kuitenkaan toteutunut Pohjois-Korean johtajan Kim Il Sungin äkillisen kuoleman johdosta ja myöhemmin myös maiden välinen vuoropuhelu katkesi.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.