Etelä-Korea armahtaa lähes 3000 tuomittua

Etelä-Korea ilmoitti tänään armahtavansa yhteensä 2864 tuomittua sunnuntaina vietettävän Japanin siirtomaavallasta vapautumisen vuosipäivän kunniaksi. Armahdettavien joukossa on mm. entisen presidentin
poika.

Etela-Korea kartta, Soul


Armahdusta arvosteltiin tuoreeltaan poliittiseksi peliksi.

-Presidentti Kim Dae Jung päätti myöntää armahduksen, jotta vuosituhannen viimeisestä Vapautumisen päivästä tulisi uusi alku anteeksiannon ja sovituksen kautta, sanoi oikeusministeri Kim Jung Kil. Armahdus tarkoittaa vankilasta vapautumista yli 1700 ihmiselle, joiden joukossa on kymmeniä poliittisia vankeja. Loput 1100 armahdettavaa saa kansalaisoikeutensa takaisin. Lisäksi muutamien vankien tuomiota lyhennetään ja kolmelle entisen hallituksen jäsenelle annetaan "uusi mahdollisuus", ministeri sanoi.

Entisen presidentin Kim Young Samin poika Kim Hyun Chul on yksi niistä, joille tarjotaan uutta mahdollisuutta. Kimin kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että hänen ei tarvitse suorittaa loppuun vankilatuomiotaan, mutta hänen on yhä maksettava miljoonien markkojen sakot. Hän ei myöskään saa tulevaisuudessa ottaa vastaan mitään julkista virkaa. Armahdukset aiheuttivat laajaa tyytymättömyyttä Etelä-Koreassa ja erityistä närkästystä aiheutti Kim Hyun Chulin vapauttaminen. Paikalliset ihmisoikeusjärjestöt vaativat hallitusta vapauttamaan lisää poliittisia vankeja, kun taas oppositio piti tätäkin määrää liian suurena.

-Olemme pettyneitä siihen, että...armahdus myönnettiin Kim Hyun Chulille, joka on vallassa olevien piirien tukeman korruption symboli, mutta muita poliittisia vankeja ei vapautettu, sanoi ihmisoikeusjärjestö Minkahyup lausunnossaan. Samalla järjestö vaati hallitus vapauttamaan kaikki vankilassa yhä olevat poliittiset vangit. Kimin armahduksen vastustajat epäilevät, että presidentti Kim Dae Jung, jolla on valtavat poliittiset paineet ensi vuoden vaaleja ajatellen, yrittää näin hiljentää Kim Young Samin rajut hyökkäykset hallitusta vastaan. Kim on uhannut tehdä poliittisen paluun Etelä-Koreassa. Presidentti Kim, entinen toisinajattelija ja itsekin poliittinen vanki, nousi presidentiksi puolitoista vuotta sitten. Hän on luvannut edistää ihmisoikeuksia Etelä-Koreassa.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat