Mainos

Etelä-Korea aloitti öljyturman jälkien siivouksen

Kala- ja äyriäiskasvattamot kärsivät onnettomuudesta eniten. Edellinen vakava turma sattui alueella 12 vuotta sitten.

Liki 7000 ihmistä, satakunta laivaa ja yhdeksän lentokonetta on mobilisoitu siivoamaan rantoja Etelä-Korean lounaisrannikolla maan pahimman ympäristökatastrofin jäljiltä.

Etelä-Korean merenkulkuministeri kertoo siivoustyön vievän vähintään kaksi kuukautta. Alueelle on julistettu hätätila.

Perjantaina supertankkeri Hebei Spiritistä vuotanut öljy on saastuttanut pahoin liki 20 kilometriä rantaa Taeanissa, joka sijaitsee satakunta kilonmetriä etelään maan pääkaupungista Soulista. Alueella on suosittuja turistirantoja, luonnonsuojelualue sekä kala- ja äyriäiskasvattamoja.

- Siivoukseen menee ainakin kaksi kuukautta. Vaikka kasvattamojen kala- ja äyriäiskannasta osa selviäisikin, niitä ei voi myydä lähiaikoina, kiteyttää merenkulkuministeri Kang Moo Hyun.

Vahvistettua tietoa vahingoista ei vielä ole, mutta saastuneella alueella on vajaat 450 kala- tai äyriäiskasvattamoa.

- Kasvattamot ovat kärsineet pahasti vuodosta. Kukaan ei osaa sanoa, kuinka monta vuotta kuluu ennen kuin ne toipuvat tästä, sanoo Taeanin aluejohtaja Park Tae Soon.

Öljyvuoto saatiin varhain aamulla pysäytettyä, kun tankkerin miehistö onnistui tyhjentämään kaikki kolme vuotavaa lastiosastoa. Laivasta ehti kuitenkin päästä mereen yli 10 000 tonnia öljyä. Tankkeri sai vuodon, kun siihen osui myrskyssä hinauksesta irronnut proomu.

Alueella sattui edellinen vakava öljyturma vuonna 1995, kun liki 150 000 tonnin tankkeri Sea Prince ajoi riutalle ja sai vuodon. Mereen pääsi tuolloin yli 5000 tonnia öljyä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.