Mainos

Etelä-Karjalasta löytyi uusia koloradonkuoriaisesiintymiä

Etelä-Karjalasta on löydetty tällä viikolla kolme uutta koloradonkuoriaisesiintymää. Kaikkiaan erillisiä kuoriaisesiintymiä on tähän mennessä löydetty 18.

Koloradonkuoriaiset löydettiin kahdelta ruokolahtelaiselta ammattiviljelmältä.Koloradonkuoriaisia löytyi myös Pohjois-Karjalasta yhdeltä lieksalaiselta kotitarvepalstalta, kertoo Kasvintuotannon tarkastuskeskus.

Ruokolahdelta on löydetty samoilta lohkoilta koloradonkuoriaisia jo kesällä 2002, joten talvehtimisen mahdollisuutta ei voida sulkea täysin pois.

Kaikkiaan erillisiä kuoriaisesiintymiä on tähän mennessä löydetty maassamme 18. Niistä suurin osa on yksittäisiä tuulen ja liikenteen mukana kulkeutuneita yksilöitä tai niiden munia ja toukkia. Mistään massaesiintymistä ei voida kuluvan kesän osalta puhua.

Koloradonkuoriaisia on löytynyt tänä vuonna eniten Pohjois-Karjalasta, jossa on havaittu 12 tapausta. Etelä-Karjalassa löytöjä on tehty viisi ja Etelä-Savossa yksi.

Etelä-Karjalan esiintymistä kaksi on talvehtineita ja lisäksi kahdessa muussakin tapauksessa talvehtiminen saattaisi olla mahdollista.

Tarkkailua jatkettava

Koloradonkuoriaistilanteen arvioidaan olevan hyvin kasvinsuojeluviranomaisten hallinnassa.

Viranomaisten mukaan seurannan herpaantumiseen ei kuitenkaan ole varaa. Kesän tässä vaiheessa toukat ovat menossa maahan koteloitumaan kahdeksi, kolmeksi viikoksi lämpötilasta riippuen.

Kotelovaiheen jälkeen aikuiset kuoriaiset nousevat maasta aloittaakseen talvehtimissyönnin ja pyrkiäkseen sen jälkeen talvehtimaan maahan routarajan alapuolelle.

On mahdollista, että talvehtimiskykyisiä uuden sukupolven kuoriaisia ehtii kehittyä, vaikka Suomen lyhyt ja viileähkö kesä rajoittaakin kuoriaisen talvehtimisvalmiuden saavuttamista.

Kasvuston tarkkailu sekä syöntijälkien että kuoriaisten eri asteiden löytämiseksi on erittäin tärkeää. Tarkkailua on jatkettava perunan sadonkorjuuseen asti.

Ilmoituksen koloradonkuoriaisen löydöstä voi tehdä oman alueen TE-keskuksen maaseutuosaston kasvintarkastajalle tai KTTK:n kasvintarkastukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.