Etelä-Karjalan kaupat eivät saa poiketa aukioloajoista

Aukioloaikojen laajentamista haettiin Venäjältä tulevien turistien vuoksi. Lääninhallituksen perusteluissa todetaan, että poikkeuslupa vääristäisi kilpailua eikä sellaista voida myöntää pelkästään myynnin edistämiseksi.

Etelä-Karjalan kauppakamarin poikkeuslupahakemus kolmen kaupungin kauppojen aukioloaikojen laajentamisesta on hylätty. Etelä-Suomen lääninhallitus hylkäsi torstaina hakemuksen vedoten siihen, ettei turismi ole syy poikkeusluvalle.

Kauppakamari haki poikkeuslupaa Lappeenrannan, Joutsenon ja Imatran alueen kauppojen aukioloihin siten, että sunnuntaikauppa olisi ympärivuotista ja kaupat voisivat olla auki myös uudenvuodenpäivänä ja loppiaisena.

- Monet venäläiset pyrkivät ostoksille myös sunnuntaisin. Nyt alueen liikkeet eivät voi heitä palvella, joten onhan tämä päätös harmillinen, kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen sanoo.

Lääninhallituksen perusteluissa todetaan, että poikkeuslupa vääristäisi kilpailua eikä sellaista voida myöntää pelkästään myynnin edistämiseksi.

Etelä-Suomen lääninhallituksen päätös on sikäli ennakkotapaus, sillä vastaavanlaista usean kaupungin yhteistä poikkeuslupahakemusta ei ole aiemmin käsitelty.

Lääninhallituksen lääninlakimies Paavo Kokkarinen sanoo Uutisvuoksi-lehden haastattelussa, että poikkeusluvilla ei voida kävellä voimassa olevan lainsäädännön ylitse. Kauppakamarilla on mahdollisuus valittaa päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Peltosen mukaan asia ratkaistaan mahdollisimman pian.

Venäjältä tulevalla turismilla on merkittävä vaikutus Etelä-Karjalassa. Peltonen arvioi, että venäläinen ostosmatkailu tuo alueelle vuosittain noin 130 miljoonan euron tulot. Lisäksi turismi on synnyttänyt noin 750 palvelualan työpaikkaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat