Etelä-Amerikan kriisi saatiin päätökseen

Kolumbian, Ecuadorin ja Venezuelan presidentit ovat ilmoittaneet, että Kolumbian iskusta Ecuadoriin alkanut kriisi on ohi. Presidentit osallistuvat Dominikaanisessa tasavallassa huippukokoukseen, jossa on mukana parikymmentä Latinalaisen Amerikan maata.

Kriisi oli uhannut laajeta sodaksi oikeistolaishallinnossa olevan Kolumbian ja vasemmistolaisten presidenttien johdossa olevien Ecuadorin ja Venezuelan kesken

Kolumbian Alvaro Uribe, Ecuadorin Rafael Correa ja Venezuelan Hugo Chavez vahvistivat sovintonsa kädenpuristuksella Dominikaanisen tasavallan pääkaupungissa Santo Domingossa.

Ennen sovintoilmoitusta tilanne näytti kärjistyvän entisestään, kun Ecuadorin ja Kolumbian presidentit jatkoivat toistensa syyttelyä.

Kriisi alkoi, kun kolumbialaiset joukot tunkeutuivat naapurimaa Ecuadorin alueelle ja surmasivat siellä kolumbialaisen vasemmistolaisen Farc-sissiliikkeen kakkosjohtajan Raul Reyesin.

Ennen sovintoilmoitusta Kolumbia ilmoitti tappaneensa jo toisen Farc-sissien komentajan Ivan Ramosin, tällä kertaa kuitenkin Kolumbiassa, ei naapurimaan puolella. Myöhemmin Kolumbia ilmoitti, että surmatyön olivatkin tehneet komentajan omat miehet eivätkä kolumbialaiset sotilaat.

Presidentti Alvaro Uribe puolusteli aiemmin huippukokouksessa maan armeijan taannoin Ecuadorin puolelle tekemää iskua sanomalla, ettei Ecuadorille kerrottu iskusta, koska maa on tehnyt yhteistyötä Farc-sissien kanssa.

Uriben mukaan Reyesin leiristä löytyi dokumentteja, jotka vahvistavat kytkökset.

Ecuadorin presidentti Rafael Correa raivostui syytöksistä.

-Uribe valehtelee. Nämä kädet eivät ole tahriutuneet vereen, Correa uhosi.

Correa oli aikaisemmin sanonut, että kriisi voidaan ratkaista, jos Kolumbia lupaa olla koskaan enää tunkeutumatta Ecuadoriin ja Uribe pyytää anteeksi.

Venezuelan presidentin Hugo Chavezin mukaan taas koko kriisiin on syypää Yhdysvallat, joka on levittänyt Kolumbiaan sellaisen ajattelutavan, että sisseinä pidettyjen kimppuun voidaan hyökätä missä tahansa maailmassa.

Venezuela ja Ecuador olivat aiemmin siirtäneet tuhansittain joukkoja Kolumbian vastaiselle rajalle. Kaksikko on katkaissut diplomaattisuhteensa Kolumbiaan kuten myös Nicaragua.

Myöhään illalla Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ilmoitti Santo Domingossa solmivansa Kolumbiaan uudelleen suhteet, jotka olivat ehtineet olla poikki vain yhden päivän.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat