Mainos

Etelä-Afrikka päättää Fryckmanin luovutuksesta

Talousrikostuomiota pakoileva liikemies Peter Fryckman on pidätetty Etelä-Afrikassa. Keskusrikospoliisi selvittää parhaillaan miten Fryckman saadaan Suomeen.

Etelä-Afrikassa pidätetyn liikemiehen Peter Fryckmanin luovuttamispäätös on nyt sikäläisen oikeuslaitoksen harteilla. Tapauksen oikeuskäsittely aloitettiin Kapkaupungissa tänään iltapäivällä.

Etelä-Afrikan poliisi pidätti viikonloppuna Kapkaupungissa Fryckmanin, joka on Suomessa tuomittu vankeuteen talousrikoksista. Suomen keskusrikospoliisi sai pidätyksestä tiedon Etelä-Afrikan poliisilta sunnuntaina Interpolin kautta.

Jos Etelä-Afrikka antaa luvan Fryckmanin luovutukseen, KRP käy hakemassa miehen kotimaahan. Noutojärjestely on luovutuksen yhteydessä normaali käytäntö.

Helsingin hovioikeus antoi Fryckmanille viime syksynä yhteensä neljän vuoden vankilatuomion törkeästä velallisen petoksesta ja velallisen epärehellisyydestä. Lain kouran pakoilun seurauksena hänestä tehtiin kansainvälinen etsintäkuulutus. Miehen on jo pitkään tiedetty oleilevan Etelä-Afrikassa.

KRP:n rikosylitarkastajan Markku Ryyminin mukaan kansainvälinen etsintäkuulutus on tavallisesti tuloksekas.
-Viime vuonna kävimme noutamassa Suomeen 43 etsintäkuulutettua henkilöä. Yleensä löydämme ne ihmiset, jotka haluammekin.

Suomella ja E-Afrikalla ei kahdenvälistä sopimusta

Suomella ja Etelä-Afrikalla ei ole kahdenkeskistä sopimusta rikoksentekijän luovuttamisesta. Suomi on solminut sellaisen vain muutamien valtioiden kanssa. Lisäksi Suomi on osapuolena Euroopan neuvoston luovutusten yleissopimuksessa.

Näiden sopimusten mukaan jäsenvaltiolla on velvollisuus luovuttaa rikoksentekijä toiselle jäsenvaltiolle, kun luovutusedellytykset täyttyvät. Harkinnan käyttäminen ei ole tällöin sallittua.

-Kahdenvälisen sopimuksen puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita, ettei luovutus olisi mahdollinen. Silloin vain on luovuttavan valtion harkinnassa, millaiseen menettelyyn se suostuu. Tässä tapauksessa Etelä-Afrikka siis päättää, luovuttaako se Fryckmanin Suomeen vai ei, Markku Ryymin huomauttaa.

Luovutusasioissa keskeinen viranomainen on Suomessa oikeusministeriö. Se teki Fryckmanista luovutuspyynnön Etelä-Afrikan viranomaisille loppukesästä.

-Nyt on tultu oikeudenkäyntivaiheeseen, jossa paikallinen tuomioistuin päättää, onko luovutukselle edellytyksiä, niin kuin meidän mielestämme on, sanoo hallitussihteeri Juhani Korhonen oikeusministeriön kansainvälisestä yksiköstä.

Keskusrikospoliisi ei halunnut tänään arvioida luovutuksen etenemisaikataulua. Oikeusministeriön Juhani Korhosen mukaan aikataulu riippuu pitkälti Fryckmanista itsestään.

-Jos hän asettuu vastustamaan luovuttamistaan Suomeen, hänellä on epäilemättä mahdollisuus saada pitkitettyä asiaa melkoisesti. Jos hän sen sijaan haluaisi suostua luovuttamiseen, aikataulu nopeutuisi merkittävästi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 25.11.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.