Mainos

Etelä-Afrikka ostaa JAS-hävittäjiä

Etelä-Afrikan hallitus päätti tänään ostaa Ruotsista 28 JAS-hävittäjää, ilmoitti Etelä-Afrikan varapresidentti Thabo Mbeki. Kaupan arvo on noin 15 miljardia kruunua eli yhdeksän miljardia markkaa. Ruotsi on luvannut Etelä-Afrikalle vastaostoja ja investointeja yhteensä 20 miljardin kruunun arvosta. Kaupan uskotaan luovan 23 000 uutta työpaikkaa Etelä-Afrikkaan.

JAS:ia valmistavan Saabin lentokonetehtaan toimitusjohtaja Bengt Halse muistuttaa kuitenkin, että edessä on vielä paljon neuvotteluja ennen kuin kauppasopimus voidaan allekirjoittaa. Ruotsin asevoimien komentaja Owe Wiktorin piti "äärettömän ilahduttavana", että JASille saatiin hyväksymisleima erittäin hyvänä koneena. Tähän saakka JAS:ia on tilannut vain Ruotsin ilmavoimat, yhteensä runsaat 200 konetta.

Saab on yhdessä British Aerospace -yhtiön kanssa yrittänyt myydä JAS 39 Gripeniä monille maille, Etelä-Afrikan ohella Puolalle, Unkarille ja Chilelle, mutta nyt syntyi ensimmäinen ulkomainen kauppa. Saab olisi tosin halunnut myydä Etelä-Afrikalle kymmenen konetta enemmän. Ruotsi panostikin kovasti läpimurtoon Etelä-Afrikassa. Mm. kuningas Kaarle Kustaa vieraili maassa viime vuonna.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.