Mainos

Etelä-Afrikka ostaa 28 JAS-hävittäjää

Etelä-Afrikka ostaa Ruotsilta 28 JAS 39 Gripen -taistelukoneita. Etelä-Afrikan valtio ja lentokonetehdas Saab allekirjoittivat asiasta sopimuksen tänään.

Jas39-havittaja

Koneiden hinta on 13 miljardia kruunua eli noin 9 miljardia markkaa. Sopimukseen kuuluu yhteensä 60 miljardin kruunun eli runsaan 40 miljardin arvosta kauppoja Etelä-Afrikan kanssa sekä 12,6 miljardin kruunun edestä sitoumuksia suoraan puolustus- ja lentokoneteollisuuden kanssa. Nämä hankkeet on määrä panna toimeen yhdentoista vuoden kuluessa.

Saabin toimitusjohtaja Bengt Halse pitää Etelä-Afrikan kanssa solmittua sopimusta suurena läpimurtona JASille, Saabille sekä Ruotsille teollisuusvaltiona. JAS on Ruotsin suurin teollisuushanke. Saab toivoo voivansa myydä JAS-koneita myös Itävaltaan, Tshekkiin, Chileen, Puolaan ja Brasiliaan. Ruotsin ilmavoimat on tilannut 204 JASia, joista 70 on jo käytössä.

Etelä-Afrikka ostaa yhdeksän kaksipaikkaista JASia ja yhdeksäntoista yksipaikkaista konetta. Koneet ovat uusinta mallia ja toimitetaan vuosina 2007-2009. Saabilla on ollut erittäin paljon vetoapua brittiläiseltä British Aerospace -yhtiöltä, joka omistaa Saabista 30 prosenttia. BA:lla on vakiintunut asema varustelumarkkinoilla. Saab markkinoi JASia yhteistyössä BA:n kanssa. British Aerospace on myynyt 24 Hawk-harjoitushävittäjää Etelä-Afrikkaan. Nämä koneet toimitetaan vuosina 2005-2006, minkä jälkeen alkavat JAS-toimitukset.

Allekirjoitettuihin sopimuksiin kuuluu kuitenkin eteläafrikkalaisten "hätäjarruksi" kutsuma pykälä, jonka nojalla Etelä-Afrikka pystyy vetäytymään sopimuksesta ennen vuotta 2004.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.