Mainos

Etelä-Afrikka käynnistää hurjan ydinvoimaohjelman

Lisäkapasiteettia tarvitaan hallituksen mukaan sekä kasvavan energiankulutuksen kattamiseksi että talouskasvun nopeuttamiseksi.

Energiakriisin kourissa kamppaileva Etelä-Afrikka aikoo turvata maan energiahuollon tulevaisuudessa laajalla ydinvoiman rakennusohjelmalla.

Hallituksen energiastrategian mukaan Etelä-Afrikkaan rakennetaan parissa vuosikymmenessä jopa 40 000 megawattia uusia ydinvoimaloita.

Etelä-Afrikan hallitus sitoutui laajamittaiseen ydinvoiman käyttöönottoon viime vuonna hyväksytyssä energiahuollon yleissuunnitelmassa, joka ulottuu vuoteen 2025. Energiaohjelmaa täsmennettiin erillisellä ydinvoimastrategialla.

Suunnitelman mukaan maa tarvitsee vuoteen 2025 mennessä käyttöön karkeasti 44 000 megawattia uutta sähkötuotantokapasiteettia. Lisäkapasiteettia tarvitaan hallituksen mukaan sekä kasvavan energiankulutuksen kattamiseksi että talouskasvun nopeuttamiseksi.

Ydinvoimastrategian tavoitteena on Etelä-Afrikan mineraali- ja energiaministeriön mukaan turvata sähköhuolto omiin uraanivaroihin perustuvalla tuotannolla, pienentää riippuvuutta hiilestä ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Ohjelmalla luodaan samalla edellytykset kotimaisen ydinenergiaklusterin kehittämiselle.

Ensimmäiset yksiköt verkkoon 2016

Eurooppalainen ydinvoimayhtiö Areva on tehnyt tarjouksen kahdesta laitoksesta ja japanilaisen Toshiban, Shaw Groupin ja IHI:n omistama Westinghouse kolmesta laitoksesta.

Syksyllä kumpikin yhtiö valtion energiayhtiölle Eskomille tarjouksen jättimäisestä ydinvoimaloiden rakennusohjelmasta. Eskom on kaikissa hankkeissa enemmistöosakkaana.

Ensimmäiset uudet ydinvoimalat on tarkoitus saada tuotantoon vuonna 2016. Niistä ei siten ole apua Etelä-Afrikkaa vaivaavaan sähköpulaan. Maalla on ennestään käytössä kaksi ydinvoimalayksikköä, mikä on kuusi prosenttia sähkön tuotannosta. Sähköstä yli 90 prosenttia tuotetaan hiilellä.

Sähkön kulutusta kasvattaa talouden ja hyvinvoinnin kasvun lisäksi sähkönkäyttäjien määrän nopea kasvu. Hallituksen tavoitteena on saada koko maa sähköistetyksi nopeutetulla aikataululla viidessä vuodessa. Tällä hetkellä sähköverkon ulkopuolella on yli kolme miljoonaa kotitaloutta ja väestönkasvu on kova. Vailla sähköä on myös 7000 koulua ja terveyskeskusta.

Tuotantovaje yli 4000 megawattia

Samaan aikaan sähköverkon laajennuksen kanssa Etelä-Afrikka pyrkii vauhdittamaan talouskasvun kuuteen prosenttiin vuodessa.

Etelä-Afrikan talous on kasvanut kiihtyvällä vauhdilla vuodesta 1999 lähtien, ja maa on kokenut tähän mennessä pisimmän yhtäjaksoisen talouskasvun ajan. Se on johtanut sähköhuollon kriisiin.

Sähköhuolto kiristyi kriisirajalle viime lokakuun alussa. Sen jälkeen Eskom on antanut jo lähes neljänäkymmenenä päivänä tehopulavaroituksen. Kapkaupungin alue pimeni kokonaan jokin aika sitten. Teollisuuden ja kotitalouksien sähkön käyttöä säännöstellään koko maassa. Suuret teollisuuslaitokset saavat käyttää sähköä vain 80-90 prosenttia normaalista kulutuksesta.

Tuontimahdollisuuksia rajoittaa se, että koko eteläisen Afrikan yhteiskäyttöalueen sähkön kulutus ylittää tuotannon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.