Mainos

Etelä-Afrikka juhli Mandelan vapautumisen 20-vuotispäivää

Tuhannet eteläafrikkalaiset ovat osallistuneet apartheidin vastaisen taistelun keulakuvan Nelson Mandelan vankilasta vapautumisen muistojuhliin. Juhlat pidettiin Drakensteinin vankilan edustalla, josta Mandela käveli vapauteen tasan 20 vuotta sitten.

91-vuotias Mandela ei itse saapunut paikalle, mutta vieraili illemmalla parlamentin erityisistunnossa. Vapausikonin poissaoloa paikkasivat hänen vanhat taistelutoverinsa.

Entinen ANC-puolueen pääsihteeri Cyril Ramaphosa muisteli, miten sekava varsinainen vapautuspäivä oli ollut: puolueelle oli kerrottu vapautushetki vain vuorokautta etukäteen ja vankilan luona turvatoimet olivat olemattomat.

- Meidän piti lentää paikalle tilauslennolla, ja turvatoimet oli uskottu katoliselle papille, joka ei tajunnut aseista mitään, Ramaphosa kertoi.

Niinpä Mandela ehti hädin tuskin astua portista, kun ANC:n väki hukkasi hänet hurraavaan väkijoukkoon. Hetkellisen paniikin jälkeen Mandela löytyi liikennepoliisin vihjeen perusteella naapuritalosta teetä juomasta, ja hänet saatiin kiikutettua puhujalavalle.

- Se oli aika kaoottista, emmekä olleet ehtineet valmistautua ollenkaan, Ramaphosa tunnusti.

(MTV3 - STT - DPA - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.