Mainos

Etelä-Afrikka ja Kiina solmivat diplomaattisuhteita

Etelä-Afrikka ja Kiina ovat sopineet kokonaisvaltaisten diplomaattisuhteiden solmimisesta maiden välille. Molempien maiden viranomaiset juhlivat sopimusta uutena lukuna maiden välisessä poliittisessa ja taloudellisessa yhteistyössä.

Sopimuksen allekirjoittivat ulkoministerit Alfred Nzo ja Qian Qichen Pretoriassa, Etelä-Afrikassa. Sopimuksen myötä Etelä-Afrikka katkaisi kaikki diplomaattisuhteensa Taiwaniin ja sitoutui tunnustamaan "yhden Kiinan, jonka kapinallinen maakunta Taiwan on".

Taiwan protestoi sopimusta välittömästi. Se syytti Etelä-Afrikkaa välinpitämättömyydestä maiden välistä pitkäaikaista ystävyyttä kohtaan. Etelä-Afrikan ulkoministeri Nzo painotti kuitenkin Kiinan ja Etelä-Afrikan välisiä, jo ennestään vahvoja kauppasuhteita. Hän muistutti myös Pekingin tuesta Afrikan kansalliskongressi ANC:lle sen taistelussa rotusortoa vastaan.

Kiina on Etelä-Afrikan kuudenneksi suurin kauppakumppani. Maiden välisen kaupankäynnin uskotaan nousevan lähes 10 miljardiin markkaan tänä vuonna. Ulkoministerit sopivat myös Etelä-Afrikan konsulaatin avaamisesta Hong Kongiin. Lisäksi Etelä-Afrikan lentoyhtiöt saivat uusien suhteiden myötä laskeutumisoikeudet Kiinaan.

Kiinan ulkoministeri Qian päättää viisipäiväisen matkansa Etelä-Afrikassa torstaina. Vierailunsa lopuksi hän avaa Pretoriaan Kiinan suurlähetystön.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.