Mainos

Etelä-Afrikassa suunnitellaan aidsin vastaista ohjelmaa

Etelä-Afrikan hallitus suunnittelee laajaa aidsin vastaista ohjelmaa. Päätös on kuitenkin vaatinut pitkän painostuksen. Monet aids-tutkimuksen tulokset pääsevätkin Etelä-Afrikassa käyttöön vuosia jälkijunassa.

Etelä-Afrikka on tartuntatiheydeltään maailman aids-tilastojen kärkimaa. 44 miljoonasta asukkaasta lähes viisi miljoonaa kantaa HI-virusta.

Yksi syy aids-katastrofiin on maan sekava terveyspolitiikka. Etelä-Afrikan johto on vuosikaudet kieltänyt koko HIV-ongelman ja vastustanut uusien, hintasäänneltyjen lääkkeiden tuomista markkinoille. Presidentti Thabo Mbeki on perustellut päätöstä vähintäänkin kyseenalaisella amerikkalaistutkimuksella.

Biokemisti David Rasnick väitti maaliskuussa 2000, että HIV:n ja aidsin yhteyttä tai aidsin tarttuvuutta ei ole todistettu. Väite HIV:n vaarattomuudesta sai muiden maiden tutkijat takajaloilleen. Mielenosoitukset ja kansainvälisen yhteisön painostus eivät kuitenkaan purreet.

Vasta kun presidentin oma puoluekin irtisanoutui virallisesta linjasta, aids-lääkekampanjasta alettiin keskustella. Hanketta rahoittaa joukko kansainvälisiä säätiöitä.

Seuraava kiistakapula on kuitenkin lääkityksen laatu. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee hiv-potilaille nevirapiini-lääkettä, joka vähentää HI-viruksen riskiä siirtyä äidiltä lapselle. Etelä-Afrikan lääkevalvontavirasto on kuitenkin halunnut kieltää lääkkeen, koska sen tehoa ei ole todistettu kyllin selvästi.

Etelä-Afrikan aids-potilailla on kuitenkin toivoa, sillä hallitus tehtailee nyt terveysuudistuksia toinen toisensa perään. Parannusinnon taustalla saattavat olla ensi keväänä odottavat vaalit.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.