Etelä-Afrikassa suunnitellaan aidsin vastaista ohjelmaa

Etelä-Afrikan hallitus suunnittelee laajaa aidsin vastaista ohjelmaa. Päätös on kuitenkin vaatinut pitkän painostuksen. Monet aids-tutkimuksen tulokset pääsevätkin Etelä-Afrikassa käyttöön vuosia jälkijunassa.

Etelä-Afrikka on tartuntatiheydeltään maailman aids-tilastojen kärkimaa. 44 miljoonasta asukkaasta lähes viisi miljoonaa kantaa HI-virusta.

Yksi syy aids-katastrofiin on maan sekava terveyspolitiikka. Etelä-Afrikan johto on vuosikaudet kieltänyt koko HIV-ongelman ja vastustanut uusien, hintasäänneltyjen lääkkeiden tuomista markkinoille. Presidentti Thabo Mbeki on perustellut päätöstä vähintäänkin kyseenalaisella amerikkalaistutkimuksella.

Biokemisti David Rasnick väitti maaliskuussa 2000, että HIV:n ja aidsin yhteyttä tai aidsin tarttuvuutta ei ole todistettu. Väite HIV:n vaarattomuudesta sai muiden maiden tutkijat takajaloilleen. Mielenosoitukset ja kansainvälisen yhteisön painostus eivät kuitenkaan purreet.

Vasta kun presidentin oma puoluekin irtisanoutui virallisesta linjasta, aids-lääkekampanjasta alettiin keskustella. Hanketta rahoittaa joukko kansainvälisiä säätiöitä.

Seuraava kiistakapula on kuitenkin lääkityksen laatu. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee hiv-potilaille nevirapiini-lääkettä, joka vähentää HI-viruksen riskiä siirtyä äidiltä lapselle. Etelä-Afrikan lääkevalvontavirasto on kuitenkin halunnut kieltää lääkkeen, koska sen tehoa ei ole todistettu kyllin selvästi.

Etelä-Afrikan aids-potilailla on kuitenkin toivoa, sillä hallitus tehtailee nyt terveysuudistuksia toinen toisensa perään. Parannusinnon taustalla saattavat olla ensi keväänä odottavat vaalit.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.08.2003)

Lue myös:

    Uusimmat