Etelä-Afrikassa rukouspäivä Mandelan muistoksi – edessä vuosisadan hautajaiset

Etelä-Afrikan entistä presidenttiä Nelson Mandelaa muistetaan tänään Etelä-Afrikassa kansallisella rukouspäivällä.

Kansalaisia on kehotettu kokoontumaan kirkkoihin, moskeijoihin ja muihin pyhättöihin.

Ylihuomenna Johannesburgissa järjestetään suuri muistotilaisuus. Suomesta tilaisuuteen osallistuu presidentti Sauli Niinistö.

Vuoden 2010 jalkapallon MM-kisojen loppuottelun näyttämölle odotetaan noin 80 000 osallistujaa. 

Muistotilaisuuden ja hautajaisten välillä Mandelan arkku on nähtävillä Pretoriassa. Hallituksen mukaan sitä kuljetetaan aamuisin ympäri kaupunkia saatossa, jotta mahdollisimman moni pääsisi hyvästelemään maan entisen johtajan. 

Kaupunkilaisia on kehotettu saapumaan runsain joukoin katujen varsille kunniakujaksi. 

Lukuisat tilaisuudet ja arvovieraat teettävät Etelä-Afrikan viranomaisilla rutkasti lisätyötä. Esimerkiksi asevoimissa kaikki lomat on peruttu, jotta järjestelyjä turvaamaan saadaan tarpeeksi väkeä.

Etelä-Afrikassa valmistaudutaan vuosisadan hautajaisiin

Rotusortopolitiikan vastustajana tunnettu Mandela kuoli torstaina 95-vuotiaana. Hänet haudataan viikon kuluttua sunnuntaina lapsuuden kotikyläänsä.    

Mandelan viimeisestä matkasta on tulossa suurtapahtuma vailla vertaa. Maahan odotetaan ensi viikolla joukoittain poliittisia johtajia, kuninkaallisia ja muita kuuluisuuksia eri puolilta maailmaa. 

Esimerkiksi Yhdysvalloista paikalle on saapumassa peräti 4 presidenttiä. Presidentti Barack Obaman ja hänen vaimonsa Michellen lisäksi Etelä-Afrikkaan matkaavat ensi viikolla George W. Bush ja Bill Clinton puolisoineen. Myös presidentti Jimmy Carter osallistuu muistotilaisuuteen.

Kyläläisten mukaan tuosta päivästä tulee kaikkein raskain. 

– Esi-isät antoivat hänet meille, nyt hän on palannut heidän luokseen, lampaita paimentava Albert Njokweni sanoi. 

– En usko, että tämä kylä näkee enää koskaan hänen kaltaistaan henkilöä. Olemme ylpeitä, että saatoimme kutsua häntä yhdeksi meistä. 

Pikkukylässä pidettävät hautajaiset televisioidaan suorana lähetyksenä. 

"Mandela oli kuin leipäpuu"

Mandelan vaikutuksensa laajuudesta kertoo se, että jopa eristäytynyt Pohjois-Korea esitti surunvalittelunsa ja ylisti Mandelan taistelua "rasismia vastaan ja demokratian puolesta". 

Mandelan perheen edustaja kuvasi tataa (isää) apinanleipäpuuksi, jonka oli tarjonnut varjoa, suojaa ja turvallisuutta kaikille. 

– Hänen suuruutensa perheessämme oli hänen luonteensa yksinkertaisuudessa, Temba Matanzima sanoi.  

Lue myös:

    Uusimmat