Etelä-Afrikassa Mandela eläkkeelle, Mbeki tilalle

Etelä-Afrikan tuore presidentti Thabo Mbeki vannoi tänään virkavalansa maan pääkaupungissa Pretoriassa. Samalla Mbekistä tuli toinen demokraattisesti valittu musta presidentti Etelä-Afrikan historiassa Nelson Mandelan jälkeen.

Virkaanastujaisseremoniaa oli juhlistamassa 30 valtionpäämiestä ja edustajat sadasta muusta maasta. Vallanvaihto tapahtui tykinlaukausten ja yli lentävien suihkukoneiden jylinässä. Mbeki vannoi virkavalansa neljällä Etelä-Afrikan 11 virallisesta kielestä. Sen jälkeen hän aloitti runollisen puheensa, jossa hän vetosi Etelä-Afrikan yhtenäisyyden ja maan köyhien puolesta.

-Yömme ovat painajaisten täyttämiä niin kauan kun miljoonat kansalaisemme elävät alentavassa köyhyydessä. Emme voi nukkua öitämme rauhassa, kun miljoonat ovat työttöminä ja joidenkin on pakko kerjätä, ryöstää ja murhata varmistaakseen etteivät he itse tai heidän läheisensä kuole nälkään, Mbeki sanoi.

Vastavalittu presidentti puhui Afrikan renessanssista puoli vuosituhatta jatkuneen valkoihoisten ylivallan jälkeen. Mbeki vetosi myös rikollisuuden, korruption ja rasismin loppumisen puolesta. Mbekin ANC-puolue sai kesäkuun alussa järjestetyissä vaaleissa 66,4 prosenttia äänistä ja yhtä paikkaa vaille määräenemmistön 400-paikkaisessa parlamentissa. Parlamentti valitsi yksimielisesti Mbekin presidentiksi maanantaina.

Mandela lomalle eläkepäivien alkajaisiksi

Perjantaina 57 vuotta täyttävä Mbeki seuraa tehtävässä Nelson Mandelaa, joka oli Etelä-Afrikan presidenttinä viisi vuotta. 80-vuotias Mandela osallistui vallanvaihtoseremoniaan, minkä jälkeen hänen kerrottiin lähtevän lyhyelle lomalle vaimonsa Gracha Machelin kanssa.

Tavatessaan äskettäin toimittajia eläkkeelle jäävä Mandela sanoi aikovansa nauttia mahdollisuudesta elää varjossa julkisuudelta. -Olen pienellä tavalla tehnyt velvollisuuteni maatani ja kansaani kohtaan, Mandela sanoi vaatimattomasti.

Mandela valittiin Etelä-Afrikan presidentiksi ensimmäisten mustille sallittujen vaalien jälkeen vuonna 1994. Mandela vapautettiin vuonna 1990, mitä ennen hän istui vankilassa yhteensä 27 vuotta syytettynä rotuerottelujärjestelmän vastustamisesta. Mandela sai Nobelin rauhanpalkinnon 1993 yhdessä Etelä-Afrikan entisen presidentin F.W. de Klerkin kanssa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat