Mainos

Etelä-Afrikassa häädetään köyhiä laittomalta maa-alueelta

Etelä-Afrikan viranomaiset alkoivat torstaina häätää köyhiä mustia maa-alueelta, jonka nämä olivat laittomasti vallanneet kaksi viikkoa sitten Johannesburgin liepeillä. Poliisi tunkeutui alueelle noin 60 turvallisuusmiehen kera.

Turvamiehillä oli mukanaan kyynelkaasua, sorkkarautoja ja vesitykkejä. Yksityisessä turvallisuusalan yhtiössä työskentelevät miehet hajottivat maata vallanneiden ihmisten kodeikseen rakentamia hökkeleitä. Kukaan ei vastustanut heitä. Samaan aikaan, kun turvallisuusmiehet hajottivat hökkeleitä, oli noin 200 ihmistä kokoontunut kuulemaan paikallisen panafrikkalaisen kongressipuolueen edustajan puhetta muutaman sadan metrin päähän. Puolue suunnitteli maanvaltauksen ja se "luovutti" maata köyhille nimellisen 25 randin (vajaan 20 markan) maksua vastaan. Puolueen edustaja kehotti ihmisiä pysymään rauhallisina.

Noin 5000 maanvaltaajaa valtasi alueen, jonka omistavat kaksi valkoista maanviljelijää sekä valtio. Maa-alue on noin 32 000 hehtaarin suuruinen. Se sijaitsee noin 50 kilometriä Johannesburgista koilliseen. Kahdessa viikossa sinne on rakennettu ruostuneista raudoista ja puunkappaleista noin 1500 majaa. Maa ei ole ollut hyötykäytössä. Afrikan kansalliskongressi ANC on tuominnut maanvaltauksen. Saatuaan vallan käsiinsä ANC lupasi vuonna 1994 toimia löytääkseen ratkaisun vaikeaan maanomistuskysymykseen. Noin kolme miljoonaa mustaa joutui jättämään kotinsa valkoisten tieltä vuosien 1960-83 aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.