Mainos

Etelä-Afrikan presidentillä erilainen aids-näkemys

Aidsia vastaan kampanjoivat aktivistit pettyivät Etelä-Afrikan presidentin Thabo Mbekin puheeseen, jolla hän avasi 13. kansainvälisen aids-konferenssin Durbanissa myöhään eilen. Mbeki on tukenut valtaryhmästä poikkeavia tutkijoita, jotka uskovat, että vielä ei ole tarpeeksi näyttöä siitä, onko HI-viruksella ja aidsilla sittenkään suoraa yhteyttä.

Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki

Aktivistien mielestä Mbekillä olisi nyt ollut hyvä tilaisuus korjata sanansa. Puheesta ei kuitenkaan käynyt selvästi ilmi, mitä mieltä presidentti on HI-viruksen ja aidsin yhteydestä.
-On kuin talo olisi tulessa ja Mbeki istuisi sisällä miettimässä, syttyikö palo tulitikulla vai sytyttimellä, kuvailee amerikkalainen aids-aktivisti Phill Wilson.

Mbeki on myös kieltänyt Etelä-Afrikassa aids-tartuntavaaraa vähentävän lääkkeen tarjonnan raskaana oleville naisille, jotka ovat vaarassa siirtää taudin omille lapsilleen. Mbeki itse sanoo, että lääkkeiden sivuvaikutuksista ei vielä ole riittävän kattavaa näyttöä. Aktivistien mukaan kyse on kuitenkin vain siitä, ettei Etelä-Afrikka halua käyttää varoja kalliiseen lääkkeeseen. Puheessaan Mbeki sen sijaan korosti, että Eteläisen Afrikan aids-ongelma liittyy toivottomaan köyhyyteen. Aids-konferenssia valmisteleva paneeli oli antanut Mbekille suorat ohjeet teemoista, joita he olisivat toivoneet käsiteltävän avajaispuheessa. Mbeki sivuutti ne kuitenkin täysin.

Aids

Durbanin konferenssin toivotaan kiinnittävän rikkaiden maiden ja lääkeyhtiöiden huomiota Saharan eteläpuolisen Afrikan aids-ahdinkoon. Maailman 34,3 miljoonasta hi-viruksenkantajasta ja aids-potilaasta yli 70 prosenttia elää Afrikassa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.