Etelä-Afrikan poliisi tunnusti surmanneensa Steve Bikon

Entiset Etelä-Afrikan turvallisuuspoliisit ovat tunnustaneet surmanneensa mustan kansalaisoikeustaistelijan Steve Bikon vuonna 1977, kertoi totuuskomissio tänään. Komission edustajan mukaan joukko poliiseja pyytää armahdusta Bikon surmaamisesta.

Steve Biko johti mustien rotusorron vastaista taistelua 1970-luvulla. Hän kuoli poliisin huostassa kuukausi sen jälkeen kun hänet oli pidätetty Port Elizabethin kaupungissa. 30-vuotiaana kuolleesta Bikosta tuli mustien eteläafrikkalaisten sekä kaikkien apartheidin vastustajien sankari ympäri maailmaa, ja valkoisten hallitsema Etelä-Afrikka jäi hänen kuolemansa jälkeen yhä pahemmin eristyksiin.

Bikosta tehty elokuva "Cry Freedom" oli kansainvälinen menestys. Totuuskomission mukaan Bikon kuoleman yksityiskohdat alkavat tulla päivänvaloon vasta 20 vuotta hänen kuolemansa jälkeen, koska armahduksen mahdollisuus on houkutellut hänen surmaajiaan kertomaan totuuden.

Arkkipiispa Desmond Tutun johtama totuus- ja sovituskomissio perustettiin vuonna 1994 selvittämään, mitä tapahtui rotusortohallinnon vuosina Etelä-Afrikassa. Täyden tunnustuksen tekevillä on mahdollisuus saada vastineeksi armahdus rikoksistaan.

Perhe haluaa asian oikeuteen

Bikon perhe on kuitenkin sanonut, etteivät he halua surmaajille armahdusta vaan syylliset on toimitettava oikeuden eteen tuomittaviksi. Biko hakattiin pahoin poliisikuulustelun aikana Port Elizabethissä syyskuussa 1977. Tämän jälkeen hänet kuljetettiin alasti auton tavaratilassa 1 200 kilometrin mittainen matka Pretoriaan, missä hän kuoli vankisellissä.

Vaikka Bikon ruumiissa oli selviä merkkejä kidutuksesta, tutkimuksissa ei onnistuttu löytämään ketään, joka olisi voitu asettaa vastuuseen hänen kuolemastaan. Presidentti Nelson Mandelan Afrikkalaisen kansalliskongressin ANC:n mukaan rotusorron vastustajat ovat tienneet aina, että Biko kuoli turvallisuusjoukkojen käsissä.

ANC:n edustaja sanoi toivovansa, että muutkaan entiset turvallisuusjoukkojen jäsenet eivät enää vaikenisi vaan paljastaisivat ne, jotka antoivat käskyt surmiin. Totuuskomissio kertoi myös saaneensa armahdusanomuksia, jotka mahdollisesti auttavat muidenkin kansalaisoikeustaistelijoiden kohtalon selvittämisessä.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat