Mainos

Etelä-Afrikan aids-työ sakkaa – syynä varakkaiden "siunaajien" ja nuorten tyttöjen seksisuhteet

Nuorten tyttöjen ja vanhempien miesten vastikkeelliset seksisuhteet hidastavat hiv-tartuntojen vastaista työtä Etelä-Afrikassa.

Rahaa ja muita lahjoja seksistä nuorille tytöille ja naisille antavia miehiä kutsutaan Etelä-Afrikassa yleisesti "siunaajiksi" ("blessers"). He ovat rakastajattariaan varakkaampia ja yleensä myös vanhempia.

Tällaiset suhteet ovat niin yleisiä, että ne näkyvät Etelä-Afrikan hiv- ja aids-tilastoissa.

Kierre alkaa aina alusta 

Joka viikko arviolta kaksituhatta eteläafrikkalaista 15-24-vuotiasta tyttöä ja naista saa hiv-tartunnan. 15-19-vuotiaat tytöt saavat tartunnan jopa kahdeksan kertaa ikäisiään poikia todennäköisemmin. Nuorten naisten hiv-tartuntojen arvioidaan olevan peräisin pääosin vanhemmilta miehiltä. 

Juuri tällaiset tartunnat ovat pääsyy siihen, ettei Saharan eteläpuoleisen Afrikan hiv-epidemiaa ole saatu taltutettua, sanoo Etelä-Afrikan Caprisa-aids-ohjelmaa johtava professori Salim Abdool Karim.

Ohjelman tutkijat havaitsivat toistuvan kierteen jäljittäessään hi-viruksen leviämistapaa KwaZulu-Natalin maakunnassa, joka on Etelä-Afrikan aids-epidemian keskusalue. Yli kolme neljästä teini-ikäisestä ja hyvin nuoresta aikuisesta naisesta oli saanut tartunnan itseään 8-10 vuotta vanhemmalta partnerilta. Naisten varttuessa he tartuttivat uuden ryhmän miehiä, jotka puolestaan tartuttivat uuden ryhmän nuoria tyttöjä.

-Näin kierre jatkuu ja jatkuu, Karim sanoo.

Kaikkiaan Etelä-Afrikassa on seitsemän miljoonaa hiv-positiivista.

Köyhä ajautuu helpoimmin uhriksi 

"Siunaajien" aiheuttamaan ongelmaan on herännyt myös Etelä-Afrikan hallitus, joka aloitti kesäkuussa tytöille kohdennetun valistuskampanjan. Terveysministeri Aaron Motsoaledin mukaan tarvitaan kuitenkin muutakin kuin puhetta. 

– Pystymmekö tarjoamaan tytöille taitoja ja mahdollisuuksia, joilla he voivat vähentää taloudellista riippuvaisuuttaan, ministeri kysyy.

Tytöt, jotka käyvät koulua ja menevät töihin, pysyvät todennäköisemmin erossa "siunaajista". 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.