Mainos

Etelä-Aasian järistysalueen pelastustyöt jatkuvat

Apulupausten virta maailmalta jatkuu maanjäristyksen koettelemaan Pakistaniin. Suomelta kenttäsairaala ja viestintäyhteyksiä.

Pakistanissa ja Intiassa lauantaina sattuneessa maanjäristyksessä on vahvistettu kuolleen ainakin 20 000 ihmistä. Luvun ennustetaan kuitenkin nousevan vielä kaksinkertaiseksi, sillä kateissa on kokonaisia kyliä ja kaupunkeja.

Pakistanilaisten ja kansainvälisten pelastustyöntekijöiden ponnistelut eloonjääneiden etsimiseksi ovat jatkuneet Etelä-Aasian lauantaisen maanjäristyksen tuhoamissa kylissä ja kaupungeissa.

Pakistanissa olevien YK:n asiantuntijoiden mukaan eloonjääneiden löytyminen on yhä epätodennäköisempää ja varsinkin syrjäseutujen asukkaille apu tulee liian myöhään. Alueella on huutava pula helikoptereista, jotka ovat käytännössä ainoa kulkuneuvo joihinkin kyliin teiden tuhouduttua.

Avustusjärjestöjen mukaan noin 120 000 ihmistä on vailla minkäänlaista suojaa. Noin neljä miljoonaa ihmistä on järjestöjen mukaan joutunut kodittomiksi. Intian puolella järistyksessä on kuollut noin 950 ihmistä, mutta luvun pelätään kasvavan, kun syrjäisiin vuoristokyliin päästään.

- Selviydyimme maanjäristyksestä, mutta nyt kuolemme nälkään ja kylmään, valittaa Balakotin kaupungissa asuva Mohammad Zaheer.

Avustustarvikkeita ryöstetään, samalla kun lisää uhreja kaivetaan esiin raunioista.

Vihaiset eloonjääneet ovat ryhtyneet ryöstelemään avustustarvikkeita järistysalueilla. Erityisesti Muzzaffarabadin kaupungissa asukkaat ovat raivoissaan.

Epätoivoiset asukkaat rosvoavat kaupunkiin saapuneita avustusrekkoja vieden mukanaan elintarvikkeita, telttoja, huopia ja lääkkeitä, kertoo uutistoimisto AFP:n paikalla ollut kuvaaja.

- Kaikki on mennyttä, ihmiset ovat hautautuneet elävinä, kukaan ei auta meitä löytämään heitä, kertoo paikallinen asukas Akram Shah.

Järistys tuhosi kaupungin lähes kokonaan, ja kaduilla lojuu ruumiita. Lisää uhreja kaivetaan koko ajan raunioista. Eloonjääneet ovat asettuneet suojaan kaupungin urheilustadionille.

- Suurin osa ihmisistä kiroaa hallitusta siitä, ettei se auta tarpeeksi, ja olen samaa mieltä heidän kanssaan, sanoo vapaaehtoisesti auttamaan saapunut lääketieteen opiskelija Ayub.

Maailmalta apulupauksia Pakistanille

Ensimmäiset kansainväliset hätäapukuljetukset ovat saapuneet perille Pakistaniin.

Apulupausten virta maailmalta järistyksen koettelemaan Pakistaniin jatkuu.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on luvannut Pakistanin hätäapuun 50 miljoonaa dollaria (42 miljoonaa euroa) ja kahdeksan helikopteria avun saamiseksi perille vaikeapääsyisille alueille.

Nato puolestaan kertoi harkitsevansa helikoptereiden lähettämistä Pakistaniin.

YK on lähettänyt edustajiaan koordinoimaan aputoimia. Tähän mennessä maahan on saapunut Punaisen Ristin ohella avustusväkeä ja -lähetyksiä Turkista, Kiinasta, Britanniasta ja Saksasta. Myös entinen arkkivihollinen Intia on luvannut lähettää 25 tonnia avustustarvikkeita alueelle.

YK:n mukaan kiireisimmin tarvitaan kenttäsairaaloita, puhdasta vettä sekä huopia. Kuljetuksiin tarvittaisiin helikoptereita nykyistä enemmän.

Suomelta ja Norjalta yhteinen kenttäsairaala

Suomen ja Norjan Punaiset Ristit lähettävät yhteisen kenttäsairaalan maanjäristysalueelle Pakistaniin. Sairaala sijoitetaan Kashmirin alueelle, kerrotaan SPR:stä.

Sairaalan suomalaisten tarvikkeet ja 25 työntekijää lähtevät kahdella koneella huomisiltana Pirkkalan lentokentältä. Norjalaisten osuus sairaalasta lähetetään puolestaan Oslosta. Myös Norja lähettää parinkymmentä henkilöä.

Lähtijät on erikseen koulutettu kenttäsairaalaa varten. Ryhmässä on mukana muun muassa vesihuollon ammattilaisia ja teknisen alan ihmisiä, jotka pystyttävät sairaalan. Lisäksi tarvitaan ainakin hoitajia, lääkäreitä, tiiminvetäjä ja talousihminen.

Sairaala on yleissairaala, jossa pystytään hoitamaan poliklinikkapotilaiden lisäksi kirurgiaa, sisätauteja sekä äitiyshuoltoa. Tarvittaessa voidaan organisoida terveys- ja ruokaohjelmia. Vuodepaikkoja on 160. Sairaala tarjoaa palveluja 150 000-200 000 ihmiselle.

Suomalaiset rakentamassa viestiyhteyksiä

Sisäministeriö lähetti viikonloppuna kaksi suomalaista pelastusasiantuntijaa tuhoalueelle. Heidän tehtävänsä on rakentaa viestiyhteyksiä YK:n alaiselle avustustarpeen arviointitiimille Undacille.

Pelastusylitarkastaja Taito Vainio kertoo, ettei ministeriö ainakaan tällä haavaa aio lähettää lisää suomalaisauttajia paikan päälle, mutta jos jotain muuta tapahtuu, niin lisäauttajien lähettäminen on aina mahdollista.

- Nimenomaan ongelmanahan siellä on nyt, että pelastusjoukkoja ei saada sinne varsinaiselle alueelle. Siinä on ongelmia, koska siellä ovat tiet tukossa, Vainio jatkaa

Liikkumisongelmien lisäksi tilannetta Pakistanissa vaikeuttaa auttajien kannalta se, että tuhoalue on osin konfliktialuetta.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 10.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.