Etätyösuositus päättyy, ruuhkat huolestuttavat joukkoliikenteen matkustajia – HSL: Liikenteessä ollaan vielä kesätunnelmissa

Tänään moni suomalainen siirtyy etätöistä takaisin toimistolle – MTV paikalla Helsingin Asema-aukiolla 7:04
Katso video: Moni suomalainen siirtyy etätöistä takaisin toimistolle, mutta miten se sujuu?

Hallituksen etätyösuositus päättyi elokuun ensimmäisenä päivänä. Suosituksen purkautuminen ei kuitenkaan aiheuttanut ruuhkia joukkoliikennevälineisiin pääkaupunkiseudulla.

Helsingin seudun liikenteen viestinnän asiantuntija Johannes Laitilan mukaan rauhallinen viikon aloitus oli ennakoitavissa etukäteen.

– Tuntuu siltä, että edelleen ollaan tällaisessa kesätunnelmassa tässä liikenteessä.

Laitilan mukaan esimerkiksi HSL:n toimistotyöntekijät jatkavat elokuussa pitkälti etätöissä.

– Emme ole ainoa työpaikka. Olemme kuulleet muualtakin, että tällaisia järjestelyjä on tehty.

”Niin turvallista kuin mahdollista”

Laitilan mukaan matkustaminen HSL:n liikennevälineissä on turvallista, vaikka koronaviruksen tulevaisuudesta kotimaassa ei vielä tarkemmin tiedetä.

HSL on epidemian myötä tehostanut liikennevälineidensä ja kosketuspintojen puhdistusta. Myös turvaväleistä ja muista suosituksista on tiedotettu matkustajille.

– Kuten tiedetään, koronaviruksen luonne on se, että se tarttuu ihmisjoukoissa. Meillä on tässä joukkoliikennetoimijoina sellainen tehtävä, että teemme matkustamisesta niin turvallista, kuin mahdollista.

Myös matkustajilla itsellään on mahdollisuus vaikuttaa riskien määriin. Laitila rohkaisee ihmisiä matkustamaan vilkkaimpien tuntien ulkopuolella, jos se vain on mahdollista.

Ongelmana tiedottomuus

Laitilan mukaan HSL:n haasteisiin koronavirusepidemian myötä on lukeutunut muun muassa alkuvaiheen tiedottomuus.

– Pelättiin esimerkiksi sitä, että kuljettajamme sairastuisivat niin laajasti, että liikenteen hoitaminen vaarantuu.

Tämän hetken suurimpiin riskeihin lukeutuu Laitilan mukaan mahdolliset ruuhkat.

– Ruuhkaisuus ymmärrettävästi huolettaa matkustajia paljon. Se on sellainen juttu, jota joudutaan pohtimaan, ja se, miten ongelma ratkaistaan on monimutkaisempi kysymys.

Suojamaskeihin on varauduttu

Yhdeksi ratkaisuksi on kaavailtu suojamaskeja. Suomessa valmistaudutaankin ottamaan maskisuositus käyttöön jo tällä viikolla.

HSL on Laitilan mukaan aloittanut valmistautumisen maskisuositusta varten jo hyvissä ajoin.

– Jos tällainen suositus terveysviranomaisilta siitä tulee, olemme valmiita toimimaan nopeasti. Ja nyt näyttää siltä, että se voi tulla jo tällä viikolla vastaan.

Maskien lisäksi HSL on valmistautunut koronaviruksen toiseen aaltoon. Toiveena kuitenkin on, ettei Suomea odota syksyllä kevään kaltainen sulku. Laitilan mukaan maalis-huhtikuussa HSL:n kulkuvälineet kulkivat pitkälti tyhjinä.

– Varaudutaan ylipäätään siihen, että koronatilanne jatkuu, ja selvitetään, mitkä ovat ne keinot, joiden avulla pidemmällä tähtäimellä voidaan elää tämän taudin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat