Etäopiskelu terroristiksi – toistaiseksi laillista

Omatoiminen opiskelu terroristiksi esimerkiksi ISIS-nettivideoita katsellen ei ole jatkossakaan laitonta. Sen sijaan ohjattuun etäkoulutukseen osallistuminen on tulossa rangaistavaksi, mikäli koulutusta hankitaan terrorismirikoksen tekemistä varten.

Eduskunnan lakivaliokunta käsittelee jälleen huomenna hallituksen esitystä, jossa tiukennetaan säädöksiä terrorismirikoksista. Nykyisin koulutuksen antaminen terrorismirikoksen tekemistä varten on kiellettyä, mutta pelkästään sellaiseen osallistuminen ei. 

Kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten voisi enimmillään seurata kolmen vuoden vankeusrangaistus. Kyseisessä lainkohdassa ei edellytettäisi, että kouluttautuja tekee tai edes yrittää tehdä terrorismirikoksen, mutta hänellä tulee olla tällainen tarkoitus.

– Kyseessä voisi olla sellainenkin kouluttautuminen, jossa koulutusta hankkiva henkilö fyysisesti on Suomessa, mutta kouluttaja jossain toisessa maassa, sanoo lainsäädäntöneuvos Jussi Matikkala oikeusministeriöstä. 

Tavoitteena on, että eduskunta äänestäisi rikoslain terroristirikoksia käsittelevään 34 a -lukuun lisättävistä kohdista vielä tämän vuoden puolella. Hallinto- ja perustuslakivaliokunnat ovat antaneet hallituksen esityksestä lausuntonsa ja lakivaliokunnan mietintö valmistuu tässä kuussa.

Pelkkä itseopiskelu netissä ei olisi rangaistavaa

Koska kyse on koulutuksen osalta usein ajankohdasta, jolloin varsinaista terroristisessa tarkoituksessa tehtyä rikosta tai sen yritystä ei vielä ole olemassakaan, on tilanne lainkäytön kannalta vähintään haasteellinen.

Jos henkilö esimerkiksi netissä täysin omin päin opiskelee räjähteiden tai ampuma-aseiden käyttöä - vaikka katsomalla mallia ISIS-järjestön tekemistä iskuista, kyse ei ole kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemiseen. Pykälän tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää sitä, että kouluttautuminen on ohjattua. Vaikka se tapahtuisikin esimerkiksi virtuaalisesti. 

Terroristileireillä koulutettavat tähtäimessä

Supon arvion mukaan sellaisten Suomessa asuvien henkilöiden määrä, joilla on yhteyksiä ulkomailla toimiviin terroristeihin, on kasvanut. 

Suomesta on myös suojelupoliisin mukaan lähtenyt 40-45 henkilöä Syyriaan, ja heistä noin puolet nimenomaan osallistuakseen aseelliseen toimintaan. 

Mikäli lakimuutos toteutuu, tietynlaiseen koulutukseen osallistuminen on jatkossa rikos.

– Jos lähtijät osallistuvat terroristiseen koulutukseen leireillä, tätä uutta lainkohtaa voidaan periaatteessa heihin soveltaa, sanoo Matikkala.

Terrorismipykälät ensi kertaa käytössä

Eilen alkoi ensimmäinen oikeudenkäynti, jossa Suomessa asuville henkilöille vaaditaan rangaistusta terroristisen teon valmistelusta, terrorismin rahoittamisesta ja terroristiseen toimintaan värväämisestä.

MTV Uutiset kertoi eilen myös uudesta tutkinnasta, jossa kolmea suomalaismiestä epäillään terrorismirikoksesta, tarkemmin aseellisen ryhmän toimintaan osallistumisesta ulkomailla.

Suomeen kohdistuvia suunniteltuja terroritekoja ei toistaiseksi ole tullut julki. Ulkomailla koulutetut ja taisteluihin terroristista toimintaa harjoittavien järjestöjen riveissä osallistuneet saattavat kuitenkin muodostaa uhkan, uskotaan sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

Sveitsin iskututkinnassa kytkentä Suomeen 

Esimerkiksi Sveitsin tiedustelupalvelu on toistuvasti varoittanut, että taisteluihin osallistuneet voivat palattuaan pyrkiä toteuttamaan terrori-iskuja Sveitsissä.

MTV Uutiset kertoi viime lauantaina, että Sveitsin poliisi epäilee kolmea irakilaistaustaista miestä maahan kohdistetun terrori-iskun suunnittelusta. Miesten epäillään kuuluvan ISIS-järjestöön.

Tapauksen tutkinnalla on myös yhteys Suomeen. Keskusrikospoliisi on antanut tänä syksynä oikeusapua Sveitsin viranomaisille. Yksityiskohtia Suomi-kytköksen luonteesta ei ole toistaiseksi kerrottu. 

Lue myös:

    Uusimmat