Etälamauttimen käyttö on lisääntynyt

Poliisi on käyttänyt varsin säästeliäästi sähkökäyttöisiä etälamauttimia, jotka se sai virallisesti työvälineikseen viisi vuotta sitten. Laitteita on kenttäkäytössä nyt jo noin 550. Tänä vuonna viimeisetkin poliisilaitokset ovat saaneet omansa.

- Käyttökynnys on pysynyt korkeana, kertoo ylikonstaapeli Heikki Asunta Poliisiammattikorkeakoulusta. Asunta on vastannut laitteiden kouluttajakoulutuksesta.

Viime vuonna poliisi turvautui etälamauttimeen 160 kertaa. Tilastoon on laskettu mukaan myös ne kerrat, jolloin poliisi vain varoitti ja uhkasi lamauttimen käytöllä (42 kertaa) tai antoi lievemmän paikallisen iskun koskettamalla lamauttimella (52 kertaa). Niitä tapauksia, joissa uhkaavasti käyttäytynyt henkilö jouduttiin lopulta taltuttamaan nuolilla, oli 66.

Tänä vuonna laitetta on käytetty 230 kertaa. Asunnan mukaan kasvu johtuu käyttäjämäärien kasvusta sekä tänä vuonna käyttöön saaduista uusista laitteista.

- Käyttö on aika vähäistä, kun ottaa huomioon, että käyttäjiä on poliisissa jo noin tuhat, toteaa Asunta.

Poliisin kokemukset hyvät

Poliisi aloitti amerikkalaisvalmisteisten lamauttimien koekäytön 30 laitteella pääkaupunkiseudulla, Jyväskylässä ja Oulussa lokakuussa 2004. Kyseessä on pistoolin näköinen laite, jonka patruunasta voidaan ampua kaksi nuolta sähköä johtavien johtojen varassa kohteeseen. Sähköimpulssi lamauttaa hetkeksi tahdonalaisen lihaksiston toiminnan. Kehoon siirtyvä jännite on arviolta 1 200 volttia.

Poliisin tietoon ei ole tullut, että laite olisi aiheuttanut Suomessa pysyvää vahinkoa kenellekään. Pienempiä kolhuja ja nirhaumia on tullut esimerkiksi kaatumisen tai sen jälkeisen kiinniottotilanteen yhteydessä.

- Kohteen toipumisen kannalta laite on osoittautunut paremmaksi kuin esimerkiksi OC-sumute, josta toipuminen voi olla kivuliastakin. Lamauttimen aiheuttama kipu lakkaa heti, kun laitteen virta on pois päältä, kertoo Asunta.

Jokaiseen partioautoon välinettä ei saada ainakaan ihan heti. Laitteen hinta liikkuu parintuhannen euron kieppeillä.

- Laitteiden määrää ei ole pystytty kovinkaan paljon lisäämään, koska rahatilanne on tunnetusti tiukka. Se on yksi poliisin voimankäyttövälineistä, jonka käyttöä ei ole lievennetty eikä laajennettu. Välineenä se on täyttänyt tehtävänsä, kertoo poliisitarkastaja Ari Alanen poliisihallituksesta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat