Mainos

Etaa vastaan marssittiin Espanjassa

Kymmenettuhannet espanjalaiset ovat tänään osallistuneet baskien separatistijärjestön Etan vastaisiin mielenosoituksiin eri puolilla Espanjaa.

ETA:n aktiivijäseniä

Etan autopommi tappoi eilen sosialistipoliitikko Fernardo Buesan ja hänen henkivartijansa Vitorian kaupungissa Baskimaassa. Myös ulkomaat tuomitsivat kovin sanoin Etan iskun. Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja James Rubin sanoi "Yhdysvaltojen tuomitsevan jyrkästi sekä pelkurimaisen iskun että sen tekijät". EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi kutsui pommia "hyökkäykseksi perustavia ihmisoikeuksia vastaan". Britannian pääministeri Tony Blair puolestaan sanoi "etteivät rauhan ja demokratian puolesta työtä tekevät voi koskaan hyväksyä tällaista toimintaa".

Sekä maan pääministeri ja konservatiivipuolue Partido Popularin puheenjohtaja Jose Maria Aznar että oppositiojohtaja Joaquin Alumnia lupasivat tiistaina lopettaa kaiken vaalikampanjoinnin kahden päivän ajaksi. Espanjassa on määrä pitää parlamenttivaalit reilun kolmen viikon kuluttua.

Pariisissa oikeus tuomitsi tänään 13 Eta-sissiä - heidän joukossaan myös järjestön korkeimpaan johtoon kuuluva JoseArizcuren Ruiz - pitkiin vankeusrangaistuksiin. Ruiz sai kahdeksan vuoden tuomion muiden tuomioiden vaihdellessa 2,5 vuodesta 10 vuoteen. Kuusi sissiä tuomittiin poissaolevana.

Eta ehti julistaa Ruizin edustajakseen neuvotteluihin Madridin keskushallinnon kanssa ennen kuin se lopetti 14 kuukautta kestäneen tulitaukonsa joulukuussa. Ruiz on etsintäkuulutettu Espanjassa epäiltynä yhteyksistä kuuteen murhaan.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.