Mainos

Eta uhkaa taas iskuilla

Etan ja Espanjan hallituksen neuvottelut ovat kariutuneet. Baskien separatistijärjestö sanoo lopettavansa yli vuoden kestäneen tulitauon huomenna.

Espanjan pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero sanoo baskien separatistijärjestön Etan tekevän "suuren virheen" lopettamalla yli vuoden kestäneen tulitauon.

- Etan päätös lopettaa tulitauko sotii radikaalisti Espanjan ja Baskimaan yhteisöjen yhteistä päämäärää, rauhan tietä vastaan, Zapatero muistutti televisiopuheessaan tänään.

Zapatero vakuutti, että Espanja ei aio lamaantua uhkausten edessä vaan hallitus tekee kaikkensa kansalaistensa turvallisuuden ja vapauden turvaamiseksi.

Eta ilmoitti tänäaamuna Berria-sanomalehdessä julkaistussa tiedotteessaan lopettavansa yli vuoden kestäneen tulitauon huomenna.

- Ei ole pienintäkään mahdollisuutta jatkaa neuvotteluja, Eta sanoi.

Eta myös muistutti, että Espanjan hallitus pääministeri Zapateron johdolla vastasi tulitaukoon "pidätyksillä, kidutuksella ja vainoilla".

Eta julisti tulitauon maaliskuussa 2006. Järjestö on pitänyt tulitauosta kiinni, vaikka sen asettama pommi tappoikin kaksi ihmistä Madridin lentokentällä viime joulukuussa.

Etan viimeisin ilmoitus tulitauon lopettamisesta saattaa merkitä uhkaavaa isoa iskua, Espanjan tiedotusvälineet ennakoivat.

Eta on tappanut lähes neljän vuosikymmenen aikana yli 800 ihmistä. Järjestö haluaisi Baskimaalle itsenäisyyden, vaikka alueella on jo huomattavan laaja itsehallinto.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.