Mainos

ETA:n tulitauosta käytiin salaisia neuvotteluja

Välitysapua neuvotteluissa antoivat muun muassa Norja ja Sveitsi. Espanjassa ETA:n tulitaukoon suhtaudutaan varauksellisen myönteisesti, sillä ETA:n aiemmat tulitauot ovat katkenneet.

Baskien separatistijärjestö ETA päätti tulitauosta useiden Euroopan maiden välityksellä salaa käytyjen neuvottelujen jälkeen, kertoo baskilähde Norjan uutistoimiston NTB:n mukaan.

Baski-tv-kanava ETB:n mukaan välitysapua neuvotteluissa antoivat muun muassa Norja ja Sveitsi.

ETA:n julistama tulitauko alkoi tänään. Järjestön oman ilmoituksen mukaan se on pysyvä. ETA ilmoitti tavoittelevansa itsemääräämisoikeutta baskivähemmistölle jatkossa demokraattista tietä myöten.

Espanjassa ETA:n ilmoitus on otettu vastaan varauksellisen myönteisesti, sillä aiemmat tulitauot ovat katkenneet. ETA on taistellut neljä vuosikymmentä itsenäisen baskivaltion puolesta. Väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 800 ihmistä.

Espanjan hallitus pitää ilmoitusta tulitauosta tervetulleena, mutta vaatii lisäksi ETA:a luovuttamaan aseet ehdoitta. Se vaatii ETA:n hajottamista, selkeää ilmoitusta väkivallan lopettamisesta ja anteeksipyyntöä ETA:n uhreilta.

Myös EU on tyytyväinen ETA:n tulitaukoilmoitukseen. Vielä on EU:n mielestä kuitenkin ennenaikaista sanoa, poistetaanko EU:n terroristiryhmien listalta Batasuna-puolue, jota pidetään ETA:n poliittisena siipenä.

Espanjan sosialistinen hallitus aikoo ensi viikolla keskustella maan oppositiopuolueiden kanssa Etan ilmoituksesta.

(MTV3-STT-NTB-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.