Mainos

ETA julisti tulitauon

Espanjan Baskimaan itsenäisyyttä ajava sissijärjestö ETA julisti tulitauon myöhään eilen. ETA:n ilmoituksen mukaan tulitauko on täydellinen, eikä sille ole asetettu takarajaa. Tulitauko astuu voimaan huomenna.

Perussa matkalla oleva Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar vaati kuitenkin ETA:a osoittamaan rauhantahtonsa teoissa eikä sanoissa: -Jos ETA todella haluaa panna lopun kuolemantielleen, sen täytyy ymmärtää, että jokainen askel uskottavuuden suuntaan pitää ansaita teoilla, ei julistuksilla. Oikeusministeri Margarita Mariscal de Gante totesi, että "kun rikollinen ilmoittaa luopuvansa rikoksista, se on myönteistä", mutta lisäsi, että ETA:n ilmoitusta ja sen taustoja täytyy selvittää tarkoin ennen lopullisten johtopäätösten tekemistä. Espanjan ulkoministeri Abel Matutes ilmoitti puolestaan pitävänsä ETA:n tulitaukoilmoitusta tervetulleena, joskin vielä varovaisin sanankääntein.

Ilman takarajaa julistettu tulitauko on ETA:n toiminnan 30-vuotisessa ja 800 kuolonuhria vaatineessa historiassa ensimmäinen. Baskiseparatistiselle sanomalehdelle Euskadi Informacionille lähettämässään tiedotteessa ETA ilmoitti aloittavansa tulitauon tukeakseen uutta poliittista neuvotteluilmapiiriä. ETA:n ilmoitus ei tullut yllätyksenä, sillä baskijärjestön halusta lopettaa 30-vuotinen väkivaltainen kamppailu Baskimaan itsenäisyyden puolesta on puhuttu jo viikkoja. Maltilliset separatistit ovat pyytäneet ETA:a lopettamaan väkivallanteot ja ryhtymään rauhanneuvotteluihin. ETA:n mukaan tulitauko merkitsee pidättäytymistä kaikista väkivaltaisista toimenpiteistä, mutta samalla järjestö korostaa, ettei se luovuta aseitaan eikä tingi päämäärästään, eli itsenäisen baskivaltion perustamisesta. Espanjan hallitus on kuitenkin pitänyt jyrkkänä perusehtona, että baskijärjestön kanssa ryhdytään neuvottelemaan vasta, kun se suostuu luovuttamaan aseensa.

Espanjan baskijärjestöt ja -puolueet ovat avoimesti ilmaisseet halukkuutensa ryhtyä neuvottelemaan rauhansopimuksesta Pohjois-Irlannin malliin. Espanjan hallitus ja pääoppositiopuolue sosialistit ovat kuitenkin torjuneet baskipuolueiden ehdotukset.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.