Mainos

Eta halukas rauhanneuvotteluihin

Baskien separatistijärjestö Eta haluaa avata keskusteluyhteydet Espanjan hallitukseen.

Baskien separatistijärjestö Eta sanoo olevansa valmis vuoropuheluun Espanjan uuden hallituksen kanssa vuosikymmeniä jatkuneiden väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Järjestö aikoo kuitenkin jatkaa aseellista taisteluaan itsenäisen baskivaltion perustamisen puolesta.

Eta kehottaa Gara-sanomalehdessä julkaistussa lausunnossaan tulevaa pääministeriä José Luis Rodríguez Zapateroa ryhtymään "rohkeisiin ja vahvoihin" toimiin rauhan puolesta. Lausunnon mukaan Eta on taipuvainen hakemaan ratkaisua vuoropuhelun kautta, mutta aikoo kuitenkin pitää kiinni päätöksestään jatkaa taistelua.

Järjestö on taistellut itsenäisen baskivaltion perustamisen puolesta vuodesta 1968 lähtien, väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa yli 800 ihmistä.

Espanjan eroavan, pääministeri José María Aznarin johtaman hallituksen linja Etaan oli tiukka, ja alun perin hallitus syyttikin järjestöä Madridin verisistä junaiskuista, joissa kuoli 202 ihmistä. Eta ei ole kuitenkaan enää pääepäilty.

Myös Zapatero on ollut lausunnoissaan kovana Etaa vastaan. Hänen mukaansa Etan tukahduttaminen jatkuu, eikä järjestöä päästetä vähällä terrorismin vastaisessa taistelussa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.