Mainos

Eta: Baskimaan rauhanprosessi kriisissä

Baskien separatistijärjestö vihjaa lausunnossaan turvautuvansa väkivaltaan vastatakseen Espanjan hallituksen "sortopolitiikkaan".

Baskimaan rauhanprosessi on kriisissä, varoittaa baskien separatistijärjestö Eta. Järjestö antaa ymmärtää turvautuvansa väkivaltaan vastauksena Espanjan hallituksen "sortopolitiikalle".

- Jos hyökkäykset Baskimaata vastaan jatkuvat, Eta vastaa. -- Baskimaan rauhanprosessi on umpikujassa, sanomalehti Garassa julkaistussa lausunnossa todetaan.

Eta syyttää sekä Espanjaa johtavaa sosialistipuoluetta että baskimaan suurinta puoluetta nationalisteja rauhanprosessin käyttämisestä omien etujensa ajamiseen. Eta julisti maalikuussa tulitauon avatakseen tietä rauhanneuvotteluille.

Etan kannanotto kytkeytynee siihen, että Etan jäseniksi epäiltyjä henkilöitä on pidätetty viime viikkoina ja sen poliittisen siiven Batasunan mielenosoitukset on kielletty. Laittomaksi julistetun Batasunan tavoitteena on palata politiikkaan. Se haluaisi kansanäänestyksen Baskimaan asemasta.

Espanjan pääministeri Jose Luis Rodriquez Zapatero lupaili Etalle rauhanneuvotteluja alkukesästä, mutta varoitti, ettei rauhasta sovita "demokratian kustannuksella". Neuvottelujen aloittamisesta ei ole kuitenkaan sovittu.

Eta on tavoitellut asein itsenäisyyttä Pohjois-Espanjan baskialueelle. Yli 800 ihmistä on kuollut sen hyökkäyksissä vuosina 1968-2003.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.