Mainos

Estonian uhreja muistetaan tänään

Tänään tulee kuluneeksi kaksi vuotta Estonian uppoamisesta. Estonian onnettomuuden muistoksi pidetään rukoushetki myös Turussa Turun linnankirkossa.

Rukoushetkeen osallistuu myös Turun palolaitoksen pintapelastajia, Utön linnakkeen henkilöstöä, vartiolentueen edustajia sekä muita Estonian pelastustöihin osallistuneita.

Estonialle muistomerkki Tallinnaan

Viron presidentti Lennart Meri paljasti Estonia-laivan uhrien muistomerkin Tallinnan sataman lähellä. Meri sanoi tekevänsä presidenttinä kaikkensa, jotta onnettomuuden syy saadaan selville. Muistomerkille laskettiin satoja seppeleitä ja kukkakimppuja. Tilaisuuden lopuksi kaikkien Tallinnan sataman laivojen pillit soivat.

Tilaisuuteen osallistuivat myös mm. Suomen Viron-suurlähettiläs Pekka Oinonen ja Ruotsin suurlähettiläs Katarina Brodin.

Katkennut linja -niminen muistomerkki koostuu kahdesta mustaksi maalatusta teräskaaresta ja kahdesta mustasta kivipaadesta. Sen ovat suunnitelleet suomalainen arkkitehti Jorma Mukala ja virolainen kuvanveistäjä Villu Jaanisoo. Suunnittelijat valittiin kilpailun perusteella.

Muistomerkki sijaitsee Tallinnan vanhan kaupungin muuriin liittyvässä puistossa, joka on sataman tuntumassa. Heti onnettomuuden jälkeen pystytetty valkoinen puuristi jää paikalleen. Teoksen kaksiosaisuus ja osien väliin jäävä tyhjyys - katkennut linja - pyrkivät ilmaisemaan poissaoloa ja katkennutta elämänkaarta.

Onnettomuus sattui kaksi vuotta sitten. Muistomerkkiin on kaiverrettu kaikkien onnettomuudessa surmansa saaneiden 852 ihmisen nimet.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.