Mainos

Estonian räjähdysteoriaa puidaan yhä

Saksalaislaboratorin mukaan Estonian saattoi upottaa pommi. Estonia-komission jäsen Kari Lehtola ei ole vakuuttunut räjähdysteoriasta, jota on väläytelty aikaisemminkin.

Estonian kylkeä.

Saksalaistoimittaja Jutta Rabe oli jälleen tänään mediahuomion kohteena - sen jälkeen kun Pro Sieben -kanava lähetti illalla uuden dokumentin Estonia-onnettomuudesta. Rabe on jo vuosikausia ollut vakuuttunut siitä, että Estonian upotti pommi-isku.

Pro Sieben -kanavan kuvaa Rabe ja amerikkalaismiljonääri Gregg Bemisin panivat loppukesästä toimeen omat tutkimukset Estonian hylylle, ja silloin sukeltajat polttoleikkasivat Estonian keulasta löytyneen reiän ulkoreinoista kaksi metallikappaletta. Sittemmin Rabe on lähettänyt palaset laboratoriotutkimuksiin.
Metallipaloja analysoitiin mm. Brandenburgin osavaltion materiaalintutkimusvirastossa.

Materiaalintutkimusviraston johtaja Kurt Ziegler ei usko, että näinkin väkivaltainen ja nopea muutos metallin rakenteessa voisi olla aluksen rakennevirheiden ja myrskyn yhteisvaikutusta. Hän viittaa myös muiden laboratorioiden samansuuntaisiin tutkimustuloksiin.

Raben ryhmä torjuu kaikki epäilyt, että metallikappaleet olisivat peräisin muualta kuin Estoniasta - palojen alkuperästä on olemassa sukeltajien allekirjoittama julkisen notaarin vahvistama asiakirja.
Rabe aikoo jättää rikosilmoitukset vanhan Estoniakomission jäseniä ja joitakin poliitikkoja vastaan, ellei uutta tutkijalautakuntaa nimitetä.

Kari Lehtola

Kansainvälisen Estonia-tutkintakomission Suomen ryhmän johtaja Kari Lehtola suhtautuu tietoihin epäillen. Lehtola pitää räjähdysväitteitä saksalaistoimittaja Jutta Raben valmisteilla olevan Estonia-elokuvan mainostemppuna. Lehtola ei usko räjähdykseen ennen kuin näkee siitä todisteita omin silmin.

-Jos pystytään todistamaan, että lautalla räjähti pommi, olisi se hyvä syy aloittaa tutkimukset uudelleen. Silloin olisi kuitenkin parempi, että tutkimuksia johtaisi poliisi, koska silloin tutkitaan 852 murhaa, hän sanoi.

Jo aiemmin lehdistössä on liikkunut huhuja, että Estoniassa olisi räjähtänyt ennen sen uppoamista. Autolautta Estonia upposi syyskuussa 1994.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.