Mainos

ESS: Varo väärällä passilla liikkuvaa hevosta!

Suomeen tuodaan väärennetyillä hevospasseilla entistä enemmän ratsuhevosia ja poneja, kertoo Etelä-Suomen Sanomat. Väärennöksillä huijataan hevosenostajia taloudellisen hyödyn toivossa. Esimerkiksi hevoseen ikää, suku- ja rotutietoja voidaan vääristellä. Osa väärennöksistä on taitavasti tehtyjä ja virallisen näköisiä.

– Tänä vuonna on Suomeen tuotu tavallista enemmän hevosia väärennetyin paperein. Meidän tiedossa on tällä hetkellä kymmenittäin poneja ja hevosia, jotka on tuotu väärillä passeilla Suomeen. Näistä osa on tullut Ruotsista ja osa Hollannista, kertoo ESS:n haastattelema Suomen Hippoksen ratsu- ja ponijalostuksen tiiminvetäjä Anna-Maija Bernard.

Kymmeniä ratsuja on tuotu maahan myös Richard J. Steele -järjestön nimissä tehdyillä väärillä papereilla, vaikka järjestö ei ole edes myöntänyt passeja sitten vuoden 2008. Väärennöksiä on tehty esimerkiksi kirjoittamalla kopioidulle pohjalle käsin hevosen nimi ja tuntomerkit.

Hevosten tuonti EU-alueella vapautui EU:n myötä, ja sen seurauksena väärennetyt hevospassit ovat lisääntyneet. Ongelmaa pahentaa rajatarkastusten puute.

Bernardin mukaan rajatarkastuksia tehdään vain satunnaisesti. Hän muistuttaa haastattelussa, että EU-säädösten mukaan hevoselle tulee lähtömaassa tehdä eläinlääkärin tarkastus korkeintaan kahta päivää ennen lähtöä.

Hevosten maahantuonnin valvonta on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vastuulla.

Bernardin mukaan turvallisinta onkin hankkia Suomessa syntynyt hevonen tai tuontihevonen, joka on jo tunnistettu ja rekisteröity Suomessa. Rekisterimerkinnän tulisi olla tehty passiin. Suomen Hippoksen nettisivuilta voi tarkistaa, millaiselta oikeann hevospassin tulisi näyttää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.