Espoon lentoturma: Todennäköinen putoamissyy selvillä

Espoossa eilen tapahtuneen ultrakevyen lentokoneen veteen syöksyn syynä on mitä todennäköisimmin ollut sakkaaminen, eli koneen hallittavuuden katoaminen.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen kertoo, että kone pyörähti mereen yhtäkkiä. Aaltonen arvioi, että selvitys valmistuu muutamissa viikoissa, ellei mitään yllättävää ilmene.

- Tutkijoilla on käytössä useita minuutteja kännykällä kuvattua materiaalia. Olen katsonut sitä alustavasti ja sen perusteella tapahtumista saa hyvän kuvan. Myös silminnäkijähavainnot ovat samansuuntaisia videon kanssa.

Poliisi uskoo lentäjän hakeneen sopivaa laskeutumispaikkaa Haukilahden edustalla ja olleen jo laskeutumassa, kun kone on alkanut sakata. Sitä ei vielä tiedetä, onko sakkaamisen aiheuttanut tekninen vika vai ohjaajan virhe.

Poliisi kertoo, että videomateriaali on hyvälaatuista.

- Koneesta on ihan loppuvaiheessa loppunut vauhti, ja se on kallistunut oikealle, minkä jälkeen se on rysähtänyt mereen, kertoo rikoskomisario Janne Saari Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Hänen mukaansa lentämisessä ei ennen onnettomuutta näyttänyt olevan mitään poikkeavaa. Sitä hän ei halua arvioida, kuinka korkealta kone syöksyi mereen.

- Sitä on kuvan perusteella vaikea arvioida. Kova törmäys se on ollut.

Aaltonen huomauttaa, että useita viimeaikaisia ultrakevyiden koneiden onnettomuuksia yhdistää, että kone on sakannut, kun sillä on lennetty matalalla.

- Se on huono yhdistelmä.  

Lue myös:

    Uusimmat