Mainos

Espoon kaupungin johtoa syytetään lahjusjutussa

Espoon väistyvä kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen (kok.) ja kaupungin teknisen toimen johtaja Olavi Louko joutuvat syytteeseen. Virkarikosepäilyt liittyvät matkasotkuihin ja matkoja koskevaan valvontaan.

Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä, apulaispäällikkö Jukka Haavisto on nostanut Loukoa vastaan syytteen lahjusrikkomuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kokkosen kohdalla kyse on lievemmästä eli tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Keskusrikospoliisi on tutkinut Loukon vuosina 2004-2008 tekemiä matkoja. Tutkittavana on ollut 16 matkaa tai tilaisuutta Suomessa ja ulkomailla.

Kokkosen tapauksessa kyse on yhdestä matkasta, jolle hän on osallistunut. Lisäksi kaupunginjohtaja on etukäteen hyväksynyt Loukon virkamatkat, poliisi on kertonut.

Kaksikko kiistää laittomuudet

Kokkonen ja Louko ovat kiistäneet syyllisyytensä. Louko on todennut julkisuudessa, että hän on hoitanut vain työtään ja ollut kaupunginjohtajan päättämillä virkamatkoilla hoitamassa veronmaksajien etua.

Syyttäjä Haavisto oli tänään vaitonainen syytteiden yksityiskohdista. Hän ei ottanut kantaa esimerkiksi siihen, minkä luonteisista tai kenen järjestämistä matkoista on kysymys.

Käytännössä lahjusrikkomus liittyy kysymykseen siitä, heikentävätkö matkat luottamusta viranomaistoimintaan. Virkavelvollisuuden rikkominen taas kytkeytyy siihen, noudatetaanko työ- tai virkamatkoissa olemassa olevia säännöksiä.

Haastehakemus tulee aikanaan julkiseksi oikeudenkäynnin alettua Espoon käräjäoikeudessa.

Tutkintapyynnön asiassa teki alun perin espoolainen kaupunginvaltuutettu Kurt Byman (sit.). Hän syyttänyt Loukoa liian likeisistä suhteista suuriin rakennusliikkeisiin sekä osallistumisesta eri yritysten maksamille matkoille. Byman on katsonut, että kestitsemisellä olisi ollut yhteyksiä joihinkin maankäyttöpäätöksiin. Lisäksi hän on tulkinnut, että joidenkin matkojen kohdalla on ollut kyse lomareissuista kaupungin kustannuksella.

Louko on tyrmännyt väitteet. Hän on kokenut, että jupakan taustalla on poliittinen pyrkyryys ja ajojahti.

Kaupunginjohtaja Kokkonen jää eläkkeelle tammikuussa. Seuraajaksi on valittu kansanedustaja Jukka Mäkelä (kok.).

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.