Mainos

Espoo kaavailee yli 30 000 tabletin hankintaa - ”Muuten koulutusjärjestelmä jää jälkeen”

Espoo kaavailee hankkivansa tabletit yli 30 000 koululaiselle ja lukiolaiselle. Tabletit tulisivat kaikille oppilaille aina ykkösluokasta abiturientteihin.

Espoon vs. opetustoimen johtaja Harri Rinta-aho on erittäin tyytyväinen siihen, että tablettien hankkiminen käsitellään näinkin varhaisessa vaiheessa.

– Jos mietitään koulutuksen ja oppimisen kehittämistä, niin jossain vaiheessa tämä investointi on pakko tehdä. Muuten meidän koulutusjärjestelmä jää globaalisti ajatellen jälkeen, Rinta-aho toteaa.

Espoon kaupunginvaltuusto käsittelee tablettien hankintaa ensi viikolla, mutta päätöksenteon tueksi taulutietokoneiden hankinnasta on jo tehty kustannuslaskelmat. Jos nykyinen esitys menisi läpi, tabletit hankittaisiin viimeistään ensi vuonna, kun uusi opetussuunnitelma astuu voimaan.

– Kolmen vuoden ajalle on laskettu, vähän laitetyypistä riippuen, että hankinta vuositasolla olisi aina kolmesta kuuteen miljoonaan euroa. Se painottuisi kuitenkin ehkä lähemmäs kolmea miljoonaa.

Uusien laitteiden hankinnan lisäksi tablettien ylläpitoon pitäisi varata vielä reilu miljoona euroa vuodessa.

Informaatio koneesta, ei opettajalta

Uusi vuonna 2016 voimaan astuva opetussuunnitelma aiheuttaa Espoon lisäksi painetta sähköisten laitteiden hankintaan muillekin kunnille. Digitaalinen oppiminen on merkittävä osa tulevaisuuden koulunkäyntiä.

– Koneet sisältävät informaation. Opettajat eivät ole enää tiedonjakajana. Oppiminen tulee keskittymään paljon enemmän siihen, miten hankin tietoa ja arvioin sitä, Rinta-aho kuvailee.

Opettajille Espoo hankki tabletit jo viime syksynä. Opetustoimen johtajan mukaan on hyvä, että opettajat ovat saaneet, ja joissain tapauksissa myös joutuneet, tutustumaan laitteisiin hyvissä ajoin.

Tällä hetkellä Espoossa on leasing-laitejärjestelmä, jossa koneet vaihdetaan kolmen vuoden välein. Sama sääntö koskee myös koulujen tabletteja. Rinta-ahon mukaan aika ajoin keskustellaan siitä, onko vaihtoväli liian tiheä.

– Fakta tässä tietokonemaailmassa on se, että jostain kumman syystä aina uusi ohjelma vaatii koneelta enemmän kapasiteettia. Kolme vuotta vanha kone ei välttämättä kaikkia opetusohjelmia pyöritä, hän muistuttaa.

Espoon kaupunginvaltuusto päättää taulutietokonehankkeen tulevaisuudesta ensi viikolla. Rinta-aho on erittäin iloinen siitä, että valtuutetut ovat ajassa kiinni ja ainakin näyttäisivät ymmärtävän tulevaisuuden oppimisen tarpeet.

Esimerkiksi Vantaan kaupunki osti jo viime syksynä yli 16 000 tablettia.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.