Mainos

Espanjassa häähumua tiukoin turvatoimin

Madridin kadut olivat täynnä hurraavia espanjalaisia ja kymmenet kuninkaalliset perheet juhlivat Espanjan kuurunprinssi Felipen ja Letizia Ortizin häitä.

Espanjan kruununprinssi Felipe ja tv-toimittaja Letizia Ortiz menivät naimisiin iltapäivällä Almudenan katedraalissa Madridissa. Kuninkaallisen parin vihki Madridin arkkipiispa, kardinaali Antonio Maria RoucoVarela.

Katujen varrelle juhlallisuuksia seuraamaan tulleet ihmiset hurrasivat innoissaan nähdessään vilauksen Ortizin morsiuspuvusta, joka oli ollut lähes valtiosalaisuus Espanjassa. Klassisen, valkosilkkisen ja v-aukkoisen puvun on suunnitellut Manuel Pertegaz.

Katedraalista kruununprinssi Felipe ja Letizia siirtyivät lasikattoisella Rolls Roycella Atochan luostarikirkon kappeliin, jossa Letizia laski hääkimppunsa Atochan neitsyen patsaan juurelle.

Vastaanotto pidettiin kuninkaallisessa edustuspalatsissa, jossa vieraille tarjoiltiin muun muassa erilaisia tapaksia, äyriäisiä, samppanjaa ja parhaita espanjalaisia viinejä.

Noin 1600 vierasta varten oli tehty mahtava hääkakku, kaksi metriä korkea ja 170 kiloa painava.

Turvatoimet olivat tiukat, sillä juhliin kokoontuu kruunupäitä noin 30 kuninkaallisesta perheestä sekä lukuisia valtionpäämiehiä ympäri Eurooppaa. Lähes 24 000 poliisia turvasi häärauhaa Madridissa.

Kuninkaalliset yhdistävät maata

Kuninkaallisilla häillä on myös poliittista merkitystä, sillä ne yhdistävät maata, jota alueelliset ristiriidat repivät. Arvovallasta huolimatta Espanjan monarkia on epävakaalla pohjalla. Kuningas Juan Carlos I syntyi maanpaossa ja nousi valtaistuimelle diktaattori Francon kuoltua vuonna 1975. Hän osallistui maan demokratisointiin ja vuoden 1981 vallankaappausyrityksen torjumiseen. Nykyään hänen tehtävänsä rajoittuvat pääosin edustamiseen. Espanjan kuninkaallisten suosiota on vahvistanut heidän välittömyytensä ja hillitty elämäntapa. Felipellä on edessään vaikea tehtävä, kun hän yrittää säilyttää isänsä kuninkaalliselle perheelle hankkiman suosion.

Iloa terrori-iskujen aiheuttaman surun jälkeen

Madridissa maaliskuun 11. päivänä tehtyjen junapommi-iskut tekivät kuningasperheestä kansallisen surun keulakuvia. Madridin pormestari Alberto Ruiz Gallardon sanoi, että kruununprinssin häät olivat juuri sitä, mitä Madrid tarvitsee maaliskuun pommi-iskujen aiheuttaman kärsimyksen jälkeen.

Kruununprinssi Felipen ja Letizian häät olivat Euroopan suurimmat kuninkaalliset häät vuoden 1981 jälkeen, jolloin Britannian kruununperillinen prinssi Charles ja Diana Spencer menivät naimisiin.

Viime viikolla kuninkaallisia häitä juhliittiin Tanskassa, kun kruununprinssi Frederik meni naimisiin Mary Elizabeth Donaldsonin kanssa Kööpenhaminan tuomiokirkossa. Vihkimistä seurasi television välityksellä arviolta 1,2 miljardia ihmistä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 22.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.