Mainos

Espanjan talous lamassa

Espanja taistelee yhä taloudellisen laman kourissa. Työttömyys on Euroopan unionin korkein. Erityisen pahasti se on iskenyt espanjalaisiin nuoriin. Yli puolet espanjalaisista sanoo, että heidän taloudellinen tilanteensa on pahempi kuin vuosi sitten.

Kun Kreikan talous romahti, maailman talousviisaat alkoivat epäillä Espanjan seuraavan pian perässä. Ei seurannut, mutta ei Espanjassa hyvinkään mene. Talouskasvu on melkein nollassa, sosialistisen puolueen hallitus on joutunut leikkaamaan ja supistamaan, uudistamaan työmarkkinoita ja kaavailemaan eläkeiän nostamista, mikä kaikki johti yleislakkoon syyskuun lopussa.

Ranskan tapaista poliittista liikehdintää, mellakoita ja lakkoaaltoja Espanjassa ei kuitenkaan ole ollut.

Yli puolet espanjalaisista, 55 prosenttia, on uuden mielipidetiedustelun mukaan sitä mieltä, että heidän taloudellinen tilanteensa on huonompi kuin vuosi sitten. Runsaat 40 prosenttia sanoo, että heillä on ongelmia lainojensa maksamisessa. Eikä tulevaisuuskaan näytä ruusuiselta: kolmasosa uskoo taloutensa vain huononevan ensi vuonna.

Työttömyys iskenyt nuoriin

Espanjan iso ongelma on yli 20 prosentin noussut työttömyys, joka on Euroopan unionin korkein. Kanarian saarilla työttömyys on vielä suurempi, 30 prosentin kieppeillä. Kanariaa koettelee myös maailman yleisen taloustaantuman mukanaan tuoma turismin väheneminen.

Erityisen pahasti työttömyys on iskenyt espanjalaisiin nuoriin.

16-24-vuotiaista työttöminä on peräti 40 prosenttia. Espanjassa on alettu puhua menetetystä sukupolvesta, niin sanotuista ei-ei-nuorista, jotka eivät opiskele eivätkä ole työssä.

Espanjan työministerin arvion mukaan työllisyyden koheneminen ottaa ainakin 3-4 vuotta.

Taloustaantumasta huolimatta elinkustannukset ovat nousseet viime vuodesta, Espanjassa yleisesti 2,1 prosenttia, Kanarian saarilla puolet vähemmän.

Yhtenä harvoista talouden valonpilkuista on viime aikoina nähty asuntojen oston vilkastumista. Sekin saattaa tyrehtyä piakkoin, koska sen syynä arvioidaan olevan asunnonostoon liittyvien verovähennysten poistuminen ensi vuonna.

Espanjan kuningashuonekin on joutunut laman kynsiin. Kuningashuoneen tämänvuotinen budjetti jäädytettiin viime vuoden tasolle. Ensi vuonna budjettia leikattaneen espanjalaismedian mukaan ensi kerran kuningashuoneen historiassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.