Mainos

Espanjan suomalaiset näreissään uudesta ilmoitusvelvollisuudesta

Espanjan verovelvollisten pitää ilmoittaa yli 50 000 euron omaisuudestaan ulkomailla maan veroviranomaisille huomiseen mennessä. Uusi velvollisuus koskee myös Espanjassa asuvia suomalaisia.

Espanjan verottaja selvittää huomisesta alkaen sen, miten paljon maan verovelvollisilla on omistuksia ja omaisuutta Espanjan ulkopuolella.

Uuden lain mukaan jokaisen Espanjan verovelvollisen on ilmoitettava verottajalle niistä yli 50 000 euron säästöistään ja omistuksistaan, joita hänellä on ulkomailla. Jos varoja ei ole verotettu aiemmin muualla, Espanjalla on oikeus myös verottaa niitä.

Uuden lain arvellaan auttavan talouskurimuksesta kärsivää Espanjaa laajentamaan veropohjaansa.

Suomalaiset pelkäävät moneen kertaan verotusta

Ilmoitusvelvollisuus koskee paitsi espanjalaisia myös Espanjassa asuvia ulkomaalaisia, jotka maksavat veronsa Espanjaan.

Espanjan Aurinkorannikolla toimivan Uusi Fuengirola -lehden päätoimittaja Antti Pekkarinen kertoo, että ilmoitusvelvollisuus on aiheuttanut laajaa hämmennystä ja ärtymystä Espanjan suomalaisten keskuudessa.

– Ilmassa on ollut paljon ärtymystä ja epätietoisuutta esimerkiksi mahdollisesta moneen kertaan verotuksesta. Kun ihmiset ovat saaneet kevään mittaan oikeaa tietoa asiasta, mielialat ovat rauhoittuneet.

Jos esimerkiksi Suomessa omistetusta kiinteistöstä on maksettu kiinteistövero Suomeen, asia on kunnossa eikä Espanjan verottaja enää puutu asiaan.

– Mikäli löytyy sellaisia yli 50 000 euron omistuksia, joista ei ole maksettu veroa minnekään, Espanjan verottaja voi puuttua asiaan.

Ilmoituksen "unohtavalle" tuhti sakko

Pekkarinen muistuttaa, että ilmoitusvelvollisuuden laistajaa kohtaa kova sakko.

– Jos varansa jättää ilmoittamatta, voi saada jopa kymmenien tuhansien eurojen sakot. Ja kannattaa muistaa, että tieto verotettavasta omaisuudesta kulkee nykyään jo varsin hyvin eri maiden verottajien välillä. Suomen verottaja ei kai vielä tiedä sitä, miten paljon suomalaisella on rahaa pankkitilillään, mutta esimerkiksi kiinteistöomistukset Espanjan verottaja saa tietää varmasti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.