Espanjan pääministerin suosio pohjalukemissa

Sadat tuhannet ihmiset osoittivat tänään mieltään Espanjan pääkaupungissa Madridissa vastustaakseen maan pääministeriä Jose Maria Aznaria ja etenkin tämän toimia taannoisessa Prestige-öljyskandaalissa. Järjestäjien mukaan mielenilmaukseen otti osaa liki 1,5 miljoonaa ihmistä, mutta poliisin mukaan osallistujia oli vain runsaat 100 000. Uutistoimisto Reutersin mukaan osallistujia oli noin 300 000.

Aznarin suosio on ollut viime ajat voimakkaassa alamäessä. Viime viikonloppuna yhteensä kolme miljoonaa ihmistä osoitti mieltään Madridissa ja Barcelonassa vastustaakseen Aznarin hallituksen Irakin politiikkaa. Espanja kuuluu Yhdysvaltain uskollisimpiin tukijoihin.

Aznarin ja hänen keskustaoikeistolaisen PP-puolueensa suosio on nyt laskenut ensi kertaa sitten puolueen valtaantulon vuonna 1996 alemmas kuin sosialistipuolue PSOE:n. El Mundo -sanomalehden tänään julkaiseman mielipidemittauksen mukaan PP:tä kannatti 38,5 prosenttia vastanneista, kun taas PSOE:lle antaisi äänensä 40,2 prosenttia.

Romutankkeri Prestigen uppoaminen Espanjan rannikolle marraskuussa saastutti lähes kaikki Galician maakunnan rannat. Kyseessä on Espanjan historian pahin tankkeriturma.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat