Mainos

Espanjan ja Gibraltarin raja avattiin jälleen

Espanjan ja Gibraltarin raja on avattu jälleen avattu, kun loistoristeilijä Aurora poistui Gibraltarin satamasta. Risteilijä oli täynnä tarttuvaan vatsatautiin sairastuneita brittituristeja.

-

Espanja on jälleen avannut rajansa Gibraltariin pian sen jälkeen kun kansainvälisen hälyn saattelema luksusristeilijä Aurora lähti Gibraltarista.

Aluksen tulo aiheutti kärkevää sananvaihtoa Britannian ja Espanjan välillä, koska Espanja sulki Gibraltarin vastaisen rajan aluksen saapumisen takia. Espanja sulki rajan, koska Auroralla oli herkästi tarttuvaan vatsatautiin sairastuneita brittituristeja.

Britannian ulkoministeri Jack Straw luonnehti rajan sulkemista "tarpeettomaksi ja suhdattomaksi toimeksi".

Espanjan ulkoministeri Ana Palacio puolestaan sanoi valittavansa sulkemisen aiheuttamia hankaluuksia. Espanjalla ei hänen mukaansa ollut muuta vaihtoehtoa, koska Britannia ei ollut tiedottanut ajoissa matkustajien sairauden laadusta.

Raja Espanjan ja Britannian kruununsiirtomaan Gibraltarin välillä suljettiin nyt ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1985, jolloin rajat avattiin pysyvästi. Britannia ehdotti heti päätöksen jälkeen Espanjalle neuvotteluja rajakysymyksestä.

Gibraltarin pääministeri Peter Caruana piti Espanjan päätöstä hätäiltynä. Gibraltarin viranomaisten mukaan vain yksitoista Auroran 1800 matkustajasta ja 800:sta miehistön jäsenestä kärsi vielä tänään ripulointia ja oksennusta aiheuttavasta virustaudista. Enimmillään sairastuneita oli 500.

Aurora lähti Southamptonista 20. lokakuuta 17 päivän risteilylle. Matkaohjelmaan kuuluvat käynnit Espanjassa, Italiassa ja Kroatiassa. Aurora kävi viime viikolla pikaisesti myös Ateenassa Pireuksen satamassa, mutta Kreikan viranomaiset eivät päästäneet aluksesta ketään maihin tartuntavaaran vuoksi.

Espanja on vaatinut Gibraltarin palauttamista lähes siitä pitäen, kun tämä 6,5 neliökilometrin alue luovutettiin Englannille Utrechtin rauhansopimuksessa 1713. Vaatimustaan tehostaakseen Espanja piti rajan Gibraltariin suljettuna 1969-85.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.