Mainos

Espanjan härkäjuoksu alkoi kaoottisesti

Kymmeniä ihmisiä on loukkaantunut pohjoisespanjalaisen Pamplonan kaupungin härkäjuoksujen ensimmäisenä päivänä. Sairaalaan loukkaantuneista vietiin kolmetoista, järjestäjät kertovat.

Härkäjuoksut kuuluvat Pamplonan suojeluspyhimyksen San Ferminin kunniaksi järjestettävään vuotuiseen juhlaan, joka jatkuu ensi maanantaihin.

Joka aamu juhlan aikana kuusi härkää lähetetään juoksemaan Pamplonan vanhan osan kapeita kujia härkätaisteluareenalle. Iltapäivällä härät tapetaan härkätaistelussa. Ennen juoksun alkua härkiä ärsytetään ampumalla niiden selkään piikkejä.

Lauantaina kymmenet eläinaktivistit järjestivät mielenosoituksen härkäjuoksuja vastaan. Härkäjuoksun reitin varrella makaavien mielenosoittajien selässä oli jäljitelmäpiikkejä.

Sadat ihmiset juoksevat härkien edellä yrittäen pysyä mahdollisimman lähellä, mutta välttää härkien sarvet. Vaikka loukkaantuneita on joka vuosi satoja, vain neljätoista ihmistä on kuollut vuoden 1911 jälkeen, jolloin San Ferminiä juhlittiin ensi kerran. Härkäjuoksun viimeisin kuolonuhri on vuodelta 1995. Menehtynyt oli Yhdysvaltain kansalainen.

Pamplonan härkäjuoksujen mainetta on siivittänyt etenkin Ernest Hemingwayn romaani Ja aurinko nousee, jossa hän kertoo amerikkalais-brittiläisen ystäväjoukon käynnistä San Ferminin juhlassa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.