Mainos

Espanjan Felipe VI kruunataan tuhansien poliisien valvonnassa

Espanjassa on varauduttu tiukoin turvatoimin tämänpäiväisiin kuningas Felipe VI:n kruunajaisiin.

Keskiyöllä kuninkaaksi noussut Felipe julistetaan Espanjan monarkiksi pääkaupungissa Madridissa aamupäivällä.

Madridin alueelle on komennettu noin 7000 poliisia, ratsupoliisia ja erikoisjoukkojen jäsentä erilaisiin valvontatehtäviin. Tarkimman valvonnan alaisena ovat kuninkaallisten asuntona toimivan Zarzuelan palatsin ja virallisen Kuninkaallisen palatsin ympäristöt sekä parlamenttitalo, jossa kruunajaisseremoniat pidetään. 

Muun muassa toistasataa tarkka-ampujaa on sijoitettu rakennusten katoille niiden reittien varrelle, joita pitkin kuninkaallisten autosaattueet ajavat. Vielä ei ole tiedossa, saako Felipe puolisoineen ajaa toivomuksensa mukaisesti avoautossa, vai joutuvatko he taipumaan turvallisuusviranomaisten tahtoon ja tekemään ensimmäisen ajelunsa kuningasparina umpiautossa seremonioiden jälkeen. 

Madridin kaduille odotetaan satojatuhansia ihmisiä – myös monarkian vastustajia ja mahdollisia mielenosoittajia. Yksinomaan Kuninkaallisen palatsin edustalla sijaitsevalle aukiolle odotetaan 40 000 ihmistä katsomaan kuningasparin vilkutusta palatsin parvekkeelta. 

Pommikoirat ja kyberasiantuntijat nuuskivat

Kruunajaisseremonioihin osallistuu Espanjan koko poliittinen ja yhteiskunnallinen kerma. Vieraina on myös lukuisia ulkomaiden edustajia. 

Espanjan sisäministeriö onkin nostanut pykälän verran valmiustilaa terroritekojen varalta: neliportaisella asteikolla tasolle kolme. Vaikka baskien separatistijärjestö ETA onkin jo kolme vuotta sitten ilmoittanut luopuvansa kokonaan aseellisesta toiminnasta, ovat sen terrori-iskut yhä espanjalaisten muistissa. 

Madridin ilmatila on tänään suurimmaksi osaksi suljettu – taivaalla pörräävät vain poliisin helikopterit – ja koirapartiot nuuskivat kaikkialla mahdollisten räjähteiden löytämiseksi. Kaupungin veden- ja sähkönjakelua sekä tietoliikenneyhteyksiä palveleva 500 kilometrin tunneliverkosto on tutkittu metri metriltä. 

Ensimmäistä kertaa sisäministeriö on asettanut myös joukon kyberasiantuntijoita hälytysvalmiuteen mahdollisten infrastruktuureihin kohdistuvien verkkohyökkäyksen varalta. 

Turvatoimia on verrattu laajuudeltaan vuonna 1992 järjestettyjen Barcelonan olympialaisten ja Sevillan maailmannäyttelyn kaltaisiksi.   

Keskiyöllä kuninkaaksi noussut Felipe VI on Espanjan nykyisen perustuslaillisen monarkian toinen hallitsija. Hänen runsaat kaksi viikkoa sitten kruunusta luopunut isänsä Juan Carlos I tuli valtaan vuonna 1975, Espanjaa neljä vuosikymmentä diktaattorina hallinneen kenraali Francisco Francon valitsemana.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.