Mainos

Espanjalaiset syyttävät viranomaisia öljytuhon laajuudesta

Espanjalaiset arvostelevat entistä kärkevämmin viranomaisten toimia, kun jo toinen, entistä tuhoisampi öljylautta alkoi tänään huuhtoutua Galician rannikolle maan luoteisosassa. Öljy on peräisin yksirunkoisesta Prestige-tankkerista, joka upposi alueella 19. marraskuussa valuttaen mereen kymmeniätuhansia tonneja raskasta polttoöljyä.

Galician rannikkoa kutsutaan Kuoleman rannikoksi siellä sattuneiden lukuisten haaksirikkojen vuoksi. Nyt nimi on saanut uudenlaisen merkityksen, kun kuvat öljyyn tahrautuneista ja tuhoon tuomituista merilinnuista ovat levinneet ympäri maailmaa.

-Tämä on kuin heräisi painajaisunesta huomatakseen, että toinen on juuri alkamassa, sanoi paikallinen merimies, kun arviolta 9000 tonnia öljyä on väistämättä rantautumassa rannikolle, josta jo 500 kilometriä saastui edellisen öljylautan tultua maihin.

Ensimmäisenä öljy ehti tänään pienen Muxian kaupungin rantaan. Paikalliset kalastajat tietävät, että "meri antaa meille kaiken, mutta se voi myös tuhota kaiken", kuten Jose Manuel Martinez asian kuvaili.

"Poliitikot pysykööt poissa"

Kaikki kalastajat eivät enää tyydy pelkästään surkuttelemaan omaa tilannettaan, vaan ovat ryhtyneet moittimaan viranomaisia ja poliitikkoja huonosta varautumisesta ympäristökatastrofiin. Nyt heidän onkin parasta punnita tarkoin sanojaan ja tekojaan, tai "muuten heidän on tuotava Madridista mukanaan mellakkapoliisit", varoitteli eräs ammattinsa pitkäksi aikaa menettänyt kalastaja.

Pääministeri Jose Maria Aznar kiirehti heti tankkerionnettomuuden jälkeen sanomaan, ettei hallitusta voi syyttää tapahtuneesta. Eipä tietenkään, mutta arvostelijat huomauttivat, ettei viranomaisten pelastustoimissa ollut paljoakaan hurrattavaa: puhdistustöitä johdettiin huonosti ja tuhojen laajuutta yritettiin vähätellä pitkään.

"Saappaita ei tahrita"

Paikallisia asukkaita suututti myös se, ettei Espanjan ympäristöministeri ehtinyt paikalle moneen päivään suuronnettomuuden jälkeen. Galician pääministerin Manuel Fragan piti ensin ehti metsälle ennen kuin hän pääsi tutustumaan Euroopan moniin vuosiin pahimpaan ympäristötuhoon. Pääministeri Aznar ei ole vielä käynyt alueella. -Hän ei halua tahria saappaitaan, totesi Espanjan vihreiden edustaja Jose Maria Mendiluce.
Espanja ja myös naapurimaa Portugali kielsivät karille ajaneen Prestige-aluksen hinaamisen satamiinsa, missä tankkerista olisi voitu pumpata öljy talteen ja näin välttää koko ympäristötuho, vihreät katsovat. -Tämä ei ole Prestigen syytä, kirjoitti paikallinen kalastaja Jose Maria Traba El Pais -lehdessä. -Tämä on poliitikkojen välinpitämättömyyden syytä; heidän ansionsa kun eivät ole merestä riippuvaisia.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.